Lemonad

Ingen av oss är särskilt förtjust i söta drycker, men något vi tycker är gott då och då är lemonad, som förutom sötma även har en dos av beska och syra. Så nu när citrusfrukterna är i säsong i sydeuropa har vi passat på att göra en omgång. Mer närodlat än så blir det liksom inte om en vill köpa citrus (har inte tillgång till orangeri eller liknande så har inte gett oss på att försöka odla det själva).

Vi använder ju alltid ekologiska råvaror – för miljöns skull och av hänsyn till dem som jobbar med odlingen – men när en använder skalet av citrusfrukter kan det också vara något att tänka på för egen del, då det är stor risk att konventionellt odlad citrus har bekämpningsmedel kvar på skalet.

Här är vårt recept:

 • 1 kg citroner
 • 6-7 dl socker
 • 1 l vatten

Skölj citronerna och skala av zesten (den gula delen av skalet) ner i en gryta. Skär därefter bort den vita, beska delen av skalet och lägg sedan i även fruktköttet i grytan. Strö över 6 dl socker och låt det hela stå och dra i ca ett dygn.

Efter ett dygn: Sila av vätskan ner i en bunke (pressa gärna lite med en sked så att du får ut så mycket vätska som möjligt och lägg därefter tillbaka fruktresterna i grytan). Slå över vattnet och låt det hela koka upp – på så sätt får du ut ännu lite mer saft och smak. Sila av en gång till ner i bunken och provsmaka sedan om saften är lagom söt. Tycker du att den är för sur eller besk så rör du bara ner lite mer socker.

För att lemonaden ska hålla sig fräsch utan att behöva förvaras kallt: Koka upp och tappa på flaskor som du värmt en kvart i ugnen på 100 grader. Späd till önskad styrka vid servering.

//Anna och Olof

2 Comments

 • En liten fråga bara: Ska man späda citronlemonaden med vatten när den är klar och man ska dricka den?

  • Hej!
   Ja den kan spädas till önskad styrka som saft. Tack för frågan, vi lägger till det i inlägget också.
   //Anna och Olof

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *