Cannelloni med svinmålla (eller spenat)

Som bekant är vi väldigt förtjusta i att ta vara på sådant som ofta stämplas som ogräs – sådant som växer och frodas utan att kräva minsta lilla omsorg. Ett vanligt ”ogräs” som brukar dyka upp lite här och var där jorden ligger bar – och som vi då varmt välkomnar och äter upp – är svinmålla.

Precis som många andra blad (inklusive svinmållans odlade kusin trädgårdsmållan) kan den användas på samma sätt som spenat. Och nu under högsommaren, när vi ätit upp eller fryst in försommarens spenatskörd och väntar på att de sena sådderna ska bli klara, använder vi gärna svinmålla istället. Bland annat när vi gör denna cannelloni.

Recept

(för två personer)

  • 3 dl durumvetemjöl
  • ca 1,5 dl vatten
  • 150 g färska blad, till exempel spenat, babymangold eller svinmålla
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 pkt krossade tomater
  • 1 gul eller röd lök
  • olivolja
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Häll mjölet i en bunke och rör ner en del av vattnet. Blanda sedan i mer vatten, lite i taget, tills degen precis binder in allt mjöl (blir det för mycket vatten blir degen kladdig och svår att forma). Knåda ordentligt så att degen blir riktigt smidig, alternativt blanda den i matberedare – då blir den klar på någon minut. Låt sedan degen vila i minst en halvtimme under lock.

Skölj bladen och låt dem rinna av. Lägg dem därefter i en skål tillsammans med pressad vitlök och en nypa salt. Blanda runt så att vitlöken och saltet blir jämnt fördelade bland bladen.

Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord eller i en pastamangel och skär ut bitar som är ca 10 x 25 cm. Lägg ut bladen jämnt fördelat på degsjoken och rulla ihop dem. Lägg rullarna i en ugnsfast form (vill du ha mindre rullar kan du dela varje på mitten), häll över krossade tomater, peppra och salta lite försiktigt och toppa med strimlad lök. Ringla över rikligt med olivolja och ställ formen i ugnen i 20 minuter på 225 grader. Till servering: Salt och nymalen svartpeppar, och gärna färsk sallat från landet.

//Anna och Olof

Mer om ätbara ”ogräs”:
Kirskål – från hatat ogräs till älskad grönsak
Naturens skafferi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *