Rödbetsspread

Röd- och gulbetorna tog verkligen lååång tid på sig att växa i år. Sådde dem i slutet av april och de som vi överhuvudtaget såg skymten av förblev pyttesmå långt in på sommaren. Vet inte varför de inte trivdes – vi odlade dem på vår nya odlingsplats i Kviberg där det överlag gått lite si och så med grejer – men i september hade i alla fall en del av dem växt till sig någorlunda och det blev tillslut lite betor att skörda i år också.

En ny favorit som vi gärna gör av de röda är denna spread/hummus/röra som kan varieras med olika smaksättningar, och som är supergod att äta till exempel på bröd, i wraps eller till falafel och ris.

Ingredienser:

  • ca 200 g kokta rödbetor (motsvarar ca 3-5 st)
  • ca 400 g kokta gula ärtor
  • ca 0,75 dl olivolja
  • lite pressad citron, typ 1/4 citron eller efter smak
  • ca ½ tsk salt eller efter smak

Olika smaksättningar:

  • Vitlök
  • Pepparrot
  • Spiskummin och vitlök
  • Basilika och vitlök

Gör så här:

Blötlägg gula ärtor över natten och koka dem sedan tills de blir mjuka (ett tips är att ha färdigkokta i frysen som bara är att ta fram och tina när det är dags att göra röror och biffar).

Skala och koka rödbetorna tills de blir mjuka.

Mixa ärtorna och betorna med olivoljan och citronjuicen. Smaka av med salt och det som du väljer som smaksättning, och mixa vidare tills spreaden får en fin konsistens. Låt gärna dra en stund i kylen innan servering.

//Anna och Olof

 

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *