Om frösamlande – palsternacka och bondbönan Arne

Fröodling02

En sak som vi är så gott som självförsörjande på är fröer. Vi tar egna från alltifrån sallat och spenat till tomater och squash, och genom att vi även byter med andra odlare får vi tillgång till en mängd olika sorter.

Lite om hur en går tillväga när en odlar fröer har vi skrivit om tidigare här på bloggen. Men det finns massor att säga om fröodling och för den som vill läsa varför det kan vara en tjänst för miljön och kommande generationer att fröodla, samt mer om hur en gör för att lyckas, finns ett kapitel om det i vår bok Spenat i stan.

Bondbönan Arne – ett tålamodskrävande fröodlingsprojekt

När det gäller grödor som inte så lätt korsar sig är det enkelt att fröodla, även om en vill ha sortrena fröer (det går ju även att använda icke-sortrena fröer men då blir det mer av en överraskning vad en får). I andra fall kan det krävas lite mer planering eller pyssel för att få sortrena fröer. Denna säsong fröodlar vi till exempel en bondböna som heter Arne. Den fick vi en liten påse av för några år sedan från en snäll person på en stadsodlarfestival i Stockholm. Han hette förresten också Arne, men det hade inget att göra med namnet på bondbönan. Bondbönan Arne är nämligen en gammal kulturarvssort, och jämfört med andra bondbönesorter vi testat är den både större och, i vårt tycke, godare.

Men eftersom vi alltid vill odla väldigt mycket bondbönor och bara har haft några få att sätta ut av Arne, har vi liksom aldrig lyckats övergå till den från de andra sorter som vi haft stora mängder utsäde av från tidigare år. För om en odlar olika sorters bondbönor bredvid varandra är risken stor att de korsar sig, och då skulle ju Arne inte längre vara Arne. Visserligen uppförökade vi lite mer sortrent utsäde av den för ett par år sedan genom att förodla några exemplar inomhus – på så sätt fick vi dem att blomma tidigare än de andra bondbönorna – men det blev ändå inte så mycket att det räckt för oss att odla enbart den.

I år har vi hur som helst sått ett antal Arne-bönor på en avskild plats hos föräldrarna på landet i Dalsland, långt ifrån de stora bondböneland som vi har där. Fortsätter vi på det sättet i några år kan vi kanske tillslut få ihop tillräckligt med utsäde för att kunna odla denna efterlängtade böna i de stora landen och ta sortrena fröer därifrån, såsom vi brukar med de andra sorter vi odlar.

Fröodling01

Palsternacka

En annan gröda vi fröodlat i år är palsternacka. Den är lättare att hålla sortren eftersom den är tvåårig och blommar först andra året. Förvisso kan den korsa sig med vild palsternacka, men den risken ser vi som liten i centrala Göteborg där vi odlat våra, och vi tror inte heller att risken är så stor att någon annan odlat palsternacksfrön i närheten.

Palsternackorna blev däremot hårt angripna av svarta löss, men det hindrade dem inte från att producera massor med frö. Hur mycket som helst blev det! Och just att det ofta blir sådana mängder när en odlar egna fröer är toppen – då räcker det till att ge bort eller byta till sig sorter som någon annan odlat.

Fröodling03

Sätt igång och samla – inte så krångligt som det kan verka

Förstår om det låter lite omständligt och tålamodskrävande när vi berättar om vår procedur med Arne, men låt inte det avskräcka från att ta egna fröer – det kan som sagt bli bra resultat även av fröer som inte är sortrena (då är det bara att samla och torka), och det finns många grödor som inte alls korsar sig så lätt som bondbönor, till exempel sallat, tomat och andra bönor och ärtor. Så sätt igång och samla om du inte redan gör det, och sedan kan du börja nörda mer med sortrenhet i ett nästa steg om du vill och tycker att det är roligt. Se bara till att undvika att ta fröer från F1-hybrider – vad det är och annat som är bra att tänka på vid fröodling kan en som sagt läsa i vår bok (finns där böcker finns – inte bara i bokhandlar utan också på många bibliotek).

Vi vill också passa på att tipsa om ett Odlarna-avsnitt där vi pratar om vikten av att fröodla – nämligen det med Johnny Andreasson från Runåbergs fröer. Han skriver förresten också om fröodling i sin bok, liksom på Runåbergs hemsida.

//Anna och Olof

Mer om fröer på bloggen:
Frost och frö
På-landet-odlingen – och en påminnelse om att samla fröer
Fröer och sticklingar – välkommen på bytes-AW!
Fina fröpåsar

 

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *