Stockrosor – i Malmö, Amsterdam och Stockholm…

Stockros

Den senaste tiden har de här skönheterna blommat på lotten. Gläds verkligen åt dem där de står  framför våra komposter, men allra mest gillar jag nog stockrosor när de, i nästan ingen mylla alls, intar gator och fasader i stadsmiljö…

Vad vore till exempel Visby utan sina stockrosor? Eller Amsterdam…

stockrosor Amsterdam

… ingen gata och husfasad i Amsterdam utan massor med blommor – ofta bland annat stockrosor – och vid sidan av cyklarna, den karakteristiska bebyggelsen, kanalerna med husbåtar och alla ekoaffärer, är växternas självklara plats i staden en av anledningarna till att jag ofta längtar dit (för den som ska till Amsterdam är för övrigt mitt främsta tips att skippa den innersta stadskärnan – som domineras av affärer, både för de som vill köpa människors kroppar och ohållbart producerade prylar, samt coffeeshops, liksom av en mängd turister som lockas av just detta – och istället hänga i bland annat den supermysiga, tidigare arbetarstadsdelen, Jordaan).

stockros malmö

Även i Simrishamn och Malmö, där vi var förrförra veckan och spelade in ett gäng avsnitt av Odlarna, har ju stockrosorna till min stora förtjusning en självklar plats. Såklart plockade Olof med sig några stockrosfröer från Skåne, och kanske hamnar de inte bara på lotten, utan även i några asfaltsskrevor längs husväggarna här i Stockholm…

/Anna

Ps. Vill du ha stockrosor nästa år kan du så dem redan nu i höst, under vintern eller tidig vår direkt där du vill ha dem… Alternativt förodla dem i kruka inom- eller utomhus på vårvintern.

Se även:
Akleja
Frost och frö

2 Comments

  • Tack Anette!

   Ja visst är det fint att blanda blommor och grönsaker i landen. Ser ut som att du gör det på ett jättefint sätt hemma hos dig 🙂

   Hälsningar,
   Olof och Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *