Transformation

Beckmans_Transformation_Svenskt_Tenn_3__foto_Mikaela_Kallgren

I utställningen Transformation som pågår den 16-29 januari på Svenskt Tenn lyfter studenter i Visuell kommunikation på Beckmans Designhögskola hoten mot världshaven och ger nya ingångar till den högaktuella havsforskningen som bedrivs av Beijerinstitutet.

Utställningen tar avstamp i Beijerinstitutets arbete med projektet Key Stone Dialogues – en dialog mellan forskare och världens ledande fiskeriföretag i syfte att förbättra havsmiljön. Projektet har inspirerat till 16 verk, bland dem en nyhetssändning från en alternativ verklighet, en köksmaskin som ”avplastifierar” maten vi äter och en bok som skildrar plastleksakers färd över havet.

Transformation_Beckmans_Svenskt_Tenn_Beijerinstitutet_Pressbild_1600x1200

Det är andra gången som Svenskt Tenn låter studenter i Visuell kommunikation tolka institutets forskning.

–Kursen är en samarbetskurs med många aktörer inblandade. Samarbete, research och det egna uttrycket står i fokus när studenterna utmanas i att förvandla komplex information till självständiga konstnärliga projekt, säger Samira Bouabana, programansvarig på Visuell kommunikation.

 

20180115-Beckmans-5_foto_Svenskt_Tenn.

Det stora avloppssystemet – Jonathan Jervelind.

Om nedskräpningen av havet fortsätter i samma takt kommer det enligt uppskattningar finnas lika mycket plast som fisk i havet år 2050. Plast som äts av fisk. Fisk som äts av oss. Rörsystemet följer plastens resa från havet, in i våra kroppar. Vi har behandlat havet som ett avlopp och förändrar vi inte vårt beteende går vi en skrämmande framtid till mötes. 

20180115-Beckmans-17_foto_Svenskt_Tenn.

Botten – Eric Svensson

Med vaser av blålera vill jag uppmärksamma problemen med bottentrålning av fisk i världshaven. Omkring 15 miljoner kvadratkilometer havsbotten bottentrålas varje år och orsakar enorm skada på djur- och växtliv. För att visualisera detta problem har jag gjort dessa vaser, som symbol för bärare av liv. Det är något skört som bör behandlas varsamt och skyddas. Vasen är en universell moderssymbol och står för godtagande, fertilitet och hjärta. Den är gjord i blålera som är en del av havens mjukbottnar. Nätet som omsluter vasen är nät som används vid bottentrålning.

20180115-Beckmans-16_foto_Svenskt_Tenn.

En hälsning från havet – Johanna Lundberg

Vi pratar om att tänka på miljön och havet som att man gör naturen en tjänst, men egentligen är det mänskligheten som i slutändan kommer att drabbas hårdast. Vi konsumerar jordens tillgångar i en takt som inte är hållbar. På grund av vår livsstil dör arter ut, klimatet och ekosystem förändras med stora och ibland oförutsedda konsekvenser. Havet behöver inte oss, men vi behöver ett friskt, levande hav för att vi ska fortsätta leva.

 

Tid: 16-29 januari (butikens öppettider)
Plats: Svenskt Tenn, Strandvägen 5
Beckmans
Svenskt Tenn

More from The waves we make

Lucka 13 Mountain pillow

Lucka 13 i hållbarhetskalendern Mountain pillow (en av 24 återbruksidéer) Varje dag fram till...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *