En nyckel till lyckad odling

Lövtäcke 2

En sak som är självklar för många som odlat en tid (i alla fall bland oss som odlar ekologiskt) men som kan vara lätt att missa som nybörjare, är hur viktigt det är att skämma bort sin odlingsjord med organiskt material.

Själva har vi säkert nämnt vår besatthet av organiskt material som gräsklipp, löv och kompost en massa gånger, men vi har aldrig riktigt gått in på varför vi värderar det så högt. Så om du inte redan har koll på vad det kommer sig att många odlare pratar om detta som om det vore typ guld kommer här en liten sammanfattning …

Det här är grejen

När organiskt material som löv, pinnar och andra växtdelar hamnar i eller på jorden blir det till mat åt maskar och mikroliv som svampar, nematoder och bakterier. När materialet bryts ner av dessa små hjälpare frigörs näringsämnen och jorden fylls på med mullämnen. Men med tiden bryts mullen ner helt och hållet (och näringsämnen tas upp av grödorna) och därför behöver en kontinuerligt fylla på med mer organiskt material för att hålla mullhalten uppe (även om jorden redan har en hög mullhalt när en börjar odla). Ett alternativ till att lägga växtdelar direkt i eller som täcke på jorden är att först kompostera dem så att de bryts ner till mull innan en lägger dem i odlingen – så gör vi ofta med större grenar och kvistar.

Är jorden lerig så blir den ofta kompakt och det kan bli ont om syre för växternas rötter. En hög mullhalt hjälper till att ge jorden en lucker struktur vilket bidrar till att växternas rötter får tillräckligt med syre. Genom att få upp mullhalten i en tung lerjord blir den också mycket lättare att ha att göra med när en odlar – tricket för att göra en extremt lerig jord mer lätthanterlig är att tillföra så mycket kompost, löv och växtdelar som en bara kan.

En sandig jord blir sällan syrefattig men däremot kan den som odlar i sandjord få problem med torka, och näringsämnen kan lätt lakas ur med vattnet. Mull fungerar då som en slags vatten- och näringsbank eftersom den hjälper till att binda vatten och näring som växterna sedan kan suga i sig.

Förutom att organiskt material höjer jordens mullhalt fungerar det många gånger även som gödning. Gräsklipp eller andra gröna växtdelar, alternativt gröna växtdelar som en sparat i en väl försluten säck så att de syrats, har ett bra näringsinnehåll. Även kompost kan bidra med massor av näring (men hur näringsrik komposten är beror förstås på vad en lagt i den). Själva använder vi ingen mer gödning än finfördelad grönmassa, kompost och nässelvatten när vi odlar utomhus.

De svampar och bakterier som gynnas av en hög mullhalt kan även till viss del spjälka loss mineraler från stenpartiklar som sand och lera så att de kan tas upp av växterna. Högre mullhalt kan alltså i förlängningen även bidra till högre mineralhalt i grödorna.

Huruvida en vill använda djurgödsel eller inte är en fråga som vi kan gå in närmare på en annan gång (vi väljer bort det, bland annat för att vi vill använda gödsel från vår närhet och inte har tillgång till någon överbliven djurgödsel). Men gödsel från till exempel häst eller ko innehåller både mullämnen och näring till växterna.

Vikten av en mullrik jord för oss också in på en av flera stora nackdelar med ”konventionell” (icke-ekologisk) odling. Nämligen att konstgödsel/mineralgödsel/handelsgödsel, som är standard inom konventionell odling, inte innehåller några mullämnen.

Sammanfattningsvis kommer odlingsjordar som inte fylls på med organiskt material att utarmas och fungera dåligt för odling i längden.

Löv löv löv

Organiskt material som en absolut ska passa på att samla till sin odling på hösten och nu under vintern (förutsatt att det inte är snö förstås) är löv. Det finns ofta i mängder (i stan till exempel i parker eller om en frågar i någon villaträdgård) och går lätt att samla upp. Och förutom att löv, halm eller liknande höjer jordens mullhalt är det perfekt att täcka odlingjorden med över vintern. Något som är bra att göra (även om en inte täckodlar annars) eftersom ett täcke förhindrar att näringsämnen lakas ur av regn och smältvatten samt motverkar att jorden blir kompakt.

Under julhelgen fyllde vi på våra ”på-landet-odlingar” med löv och vi har även öst på massor med löv på vår nya odlingslott här i Göteborg (den är väldigt lerig och blöt så där är behovet av organiskt material gigantiskt). I odlingen på landet fick vi också lite oväntad hjälp av vinden och stjälkarna från de bondbönor vi odlade i somras. När vi skördade de sista bönorna i början av september lämnade vi plantorna stående i bädden i stället för att lägga dem ner som vi brukar, och under hösten har de fungerat som ett fång för de löv som kommer virvlande med vinden. På så sätt har bädden täckt sig alldeles själv…

Lövtäcke 1

Se även:
På-landet-odlingen – och en påminnelse om att samla fröer
Odling i juletid – ny vitlöksbädd
Sent ute

3 Comments

  • Hej!
    Idag hittade jag er blogg.Jag har lyssnat på alla poddavsnitt så klart och uppskattar den verkligen.Nu har jag mycket att läser här.Utanför fönstret toksnöar det idag,men vad gör det,det går över.
    MVH Renate

    • Vi är så jätteglada att du uppskattar podden! Skönt att vintern ändå går mot sitt slut. Här i Göteborg börjar det kännas riktigt vårigt, åtminstone vissa dagar (och om man ser det från den ljusa sidan :-)…
      /Anna och Olof

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *