Svenskt Tenn prisar materialexperiment i Down to Earth.

Formstudenten Jennie Adén tilldelas Svenskt Tenn Designstipendium 2018 för sitt examensarbete Down to Earth som nu visas i butiken på Strandvägen i Stockholm. Genom både materialexperiment och befintliga material har Jennie skapat en hel kollektion föremål; från askar i ticka till skålar i älgskinn.

1_Jennie_Adén_DownToEarth_foto_Jennie_Adén

– I dag tar vi råvaror och industriellt producerade produkter som en självklarhet. Genom att ”gräva där jag står” har jag skapat produkter som visar hur det skulle kunna se ut om vi var tvungna att göra allt från grunden, helt själva. Jag vill även lyfta fram vilka material och möjligheter det finns på ett litet område. I det här projektet har jag använt olika råmaterial från Sölje, i västra Värmland som jag har en personlig koppling till, säger formgivaren Jennie Adén.


7_Jennie_Adén_DownToEarth_foto_Jennie_Adén

9_Jennie_Adén_DownToEarth_foto_Jennie_Adén

Det är femte året i rad som Svenskt Tenns Designsstipendium delas ut bland avgångseleverna på formlinjen vid Beckmans Designhögskola, ett stipendium som vilar på de tre kriterierna kvalitet, långsiktighet och god form.

Enda sedan Estrid Ericson grundade Svenskt Tenn 1924 så har företaget värnat om hög kvalitet och hantverksmässig produktion. I dag arbetar man övervägande med tillverkning i Sverige och ser det som ett viktigt uppdrag att värna det lokala hantverket.

5_Jennie_Adén_DownToEarth_foto_Jennie_Adén

– Att världen står i behov av både förändrade konsumtions- och produktionsbeteenden är något som förmodligen kommer att stå på de flesta företags agendor framöver om människan som art skall kunna överleva på den här planeten. Genom att utforska möjligheterna till att dra denna förändring till sin ytterlighet ger Jennie Adéns examensarbete en bild av hur framtiden kanske kommer att behöva se ut, och det ser vi fram emot att få visa upp på Svenskt Tenn, säger Thommy Bindefeld.

Examensarbetet Down to Earth visas mellan 7 och 23 september och i kollektionen ingår askar i ticka, eldstad i skiffer, bonad i ull, pall i trä och skålar i älgskinn.

More from The waves we make

Plånbok i näver av Emma Dahlqvist

Emma Dahlqvist är textildesigner och konstnär vars relation till näver började med...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *