Konstnären samlar all plast under ett helt år

Ni kanske minns Mattias från projektet Soo sad to see you go? När han under ett år dokumenterade sitt matsvinn. Nu är Mattias Käll, konstnär med fokus på hållbarhet och klimat, aktuell med ett plastprojekt. Under hela 2018 samlar han all förpackningsplast och dokumenterar månad för månad ett stadigt växande berg av plast.

plastförpackad
Aprilplasten bland tunna liljekonvaljblad i Trystorps Ekäng, utanför Örebro.

”Det är oron över vår överkonsumtion och vårt normaliserade förhållande till någonting som är så farligt för oss, som är utgångspunkten i det här projektet” säger Mattias.

322 miljoner ton plast producerades i världen år 2015. Det motsvarar 46 kg plast per person och år. I Europa används 40 procent av den nya plasten till just engångsförpackningar. I Sverige är vi relativt duktiga på återvinning av plast. Vi samlar in omkring 40% för återbruk. Resten hamnar i restavfall eller i västa fall i naturen. De petroleumbaserade plaster som hamnar i restavfall är energirika och bränns och då frigörs det tidigare bundna kolet med koldioxidutsläpp och klimatpåverkan som följd.

plastförpackad
Juliplasten i en dimhöljd tjärn nära Stora Gårdsjön i Kilsbergen.

Varje månad kommer det ungefär åtta nya påsar till samlingen. Mattias packar ofta bilen tidigt innan solen stigit upp och tar sig ut till en plats i naturen som han tycker om. Krocken mellan det vackra och all plast intresserar honom.

ed417ffc-831e-4869-b4ba-390c4c6cc0b0_rw_1200

”Det är spänande att försöka synliggöra någonting som annars är osynligt för oss” menar Mattias och fortsätter: ”Plasterna hamnar på ett eller annat sätt i naturen. Jag ser bara till att allt det fula syns.” Projektet fortsätter några månader till och det blir bara mer och mer plast. ”Det börjar bli mycket att bära på nu” avslutar Mattias.

 

Om konstnären
Född 1977
Bor i Örebro med fru och tre barn.
Utbildad vid Liljeholmens folkhögskola och Örebro
konstskola.
Arbetar idag som konstnär och illustratör.
Ställde nyligen ut ett fotoprojekt om matsvinn på Fotografiska i Stockholm.
www.mattiaskall.se

Läs intervju med Mattias om projektet Soo sad to see you go 

Nice to see you again – intervju med Mattias 

More from The waves we make

Beckmansstudenter skapar hållbar inredning.

  Konsumtionskritisk pall Den konsumtionskritiska pallen Is there a heaven for jeans...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *