Svensk Hemslöjds stipendie Årets förnyare 2018

Föreningen för Svensk Hemslöjd har delat ut stipendiet Årets förnyare 2018. Priset som är helt nyinstiftat gick till Jennie Adén som gick ut Beckmans formlinje i våras. Samtidigt fick fem talanger hedersomnämnanden.

unnamed-2

Jennie Adén vann årets utmärkelse för sina vackra och spännande askar i ticka, där hon hackat och malt bitar av ticka och blandat med vatten för att sedan låta massan torka över frigolitmallar till former av askar. Vi tyckte att hennes tillvägagångssätt i utforskandet av materialet samt det sätt hon hantverksmässigt tar sig an och tillverkar askarna hemma i sitt kök var precis det som gjorde att hon kunde bli vår stipendiat.

unnamed-3

MOTIVERING: Hon gräver där hon står, Årets förnyare 2018. Jennie Adén är en intressant förnyare som utgått från de material hon har i sin direkta omgivning och utifrån dess förutsättningar tagit sig an materialen och skapat något nytt. Massa från björkticka, fnöskticka och klibbticka har pressats mot formar och givit en ny produkt. Dessa askar står för hållbarhet och förnyelse i en intressant kombination och därmed vi är stolta över att dela ut vår utmärkelse till ett kraftfullt och tydligt koncept, tillika nyfiket och vackert utfört i sin produktion.

Hedersomnämnaden:

Malou Larsson, keramiker, för koppen Björkkopp
Olof Davidsson, med sina svarvade urnor i körsbärsträ Slöjd- hantverk och formgivningsprogrammet Linköpings universitet, för svarade urnor
Nina Niklasson, för handstickade tröjor med attityd Slöjd- hantverk och formgivningsprogrammet , Linköpings universitet, för stickade tröjor med budskap
Hannes Åström, möbeldesignprogrammet på Malmstenskolan för hans pall Trifilus i trä och mässing

”Butikens val”:

Jennie Jakobsson för hennes ryamatta Purrur, Handarbetets Vänner

 

unnamed-4

MOTIVERING: Ett hedersomnämnande går till Malou Larsson för Björkkoppen som med sin självklara koppling till björkens stam ger oss en känsla att vara mitt i naturen. Den gjutna koppen i stengodslera är en hyllning till skogen, vi hyllar illusionen och hantverket.

unnamed-5

MOTIVERING: Att ett nedsågat körsbärsträd kan bli något så vackert som en svarvad urna! Ett hedersomnämnande går till Olof Davidsson som i sitt sätt att ta hand om materialet och tillföra eget uttryck förnyar vår syn på svarvning. Lägg till den elegant skurna randningen och uttrycket blir nytt och personligt.

 

unnamed-6

MOTIVERING: Med hantverket som metod att ta ställning blir Lina Niklassons stickning mer än bärbara tröjor, det blir till mjuk aktivism som känns relevant i vår tid. Stickningens garn och maskor blir bärare av budskap som vi står bakom och vill ge ett hedersomnämnande.

unnamed-7

MOTIVERING: Vi vill ge Hannes Åströms pall Trifilus ett hedersomnämnande för en spännande form på ett välkänt och fint föremål. Pallens björk och mässing i pinnstolskonstruktion får ett förnyat uttryck som känns samtida, klassisk och lockande.

 

unnamed-8

MOTIVERING: I Jennie Jakobssons matta Purrurr är maskinerna långt borta. Handfärgat silke, tunn ulltråd och lin ger ryamattan dess speciella mönstring och lyster. Men vi ser också ett samtida uttryck, ett skickligt hantverk och en färdig produkt, vilket ger den ett hedersomnämnande och även gör den till Butikens val.

 

Foto: Föreningen för Svensk Hemslöjd

 

 

More from The waves we make

Reuse Remade

Återvunna hotellakan blir till snygga tygpåsar.  Pia Walter och Josephine Alhanko Ljungberg...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *