3 nybörjartips för att slöjda en skinkpinne.

skinkpinne

Jögge Sundqvist ger sina 3 tips för nybörjaren att slöjda en egen skinpinne till jul.

1.  Den första aktiviteten för nybörjaren i slöjd är bekanta sig med ett trevligt träd, varför inte en björk? Spana in dess fiberinriktade klorofylltillvaro och försök bedöm träköttets slöjdkvaliteter. Se till att trädet i sin stamdiameter är runt 8 cm, se upp för vänster- eller högervridningar, fibrerna ska vara raka och kvistfria och barken slät och fin. Kapa till den finaste biten lika lång som din fot.

2. Den andra aktiviteten är att klyva träbiten i märgen med en träklubba och en yxa till en halvklov. Klyv halvkloven till en kvartsklov. Nu har du ett ämne du kan hugga fyrkantigt och avsmalnande spetsigt från 3 cm till en halv cm.

3. Den tredje aktiviteten är att skaffa en Morakniv av modell 106. Billig och superbra. Tälj sedan en skinkpinne med den skönaste knoppen på toppen. Vira in den i ett tygstycke så träet får torka i några dagar. Tälj sen alla ytor en gång till så de blir släta och fina. Men se till att inte skära dig! Måla knoppen röd, linolja den spetsiga delen och njut sedan av julefriden!

 

Kolla in Jögge Sundqvist böcker Slöjda i trä och surolles tankebok.

Written By
More from Gästbloggare

Farmor Lisas surkål

Jenny Neikell kom ut med boken “Fermentera : mat med jäst, mögel...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *