Tiptapp utökar samarbete med Myrorna för att göra det enklare för konsumenter att skänka bort kläder och prylar

Tiptapp, en app där användarna hjälper varandra att lösa logistiska vardagsutmaningar, har utvecklat en funktion så att användare kan välja att skicka utrensade saker av högre kvalitet till välgörenhetsorganisationer för att återanvändas. 

Återvinningsfesten 2016

Tillsammans med Myrorna har Tiptapp genomfört ett pilotprojekt med ambitionen att skapa ett innovativt och enkelt sätt för gamla kläder och prylar att komma till användning igen, till förmån för människor som har det svårt. Syftet med samarbetet är att det ska bli enklare för konsumenter att agera hållbart, där stora mängder återanvändingsbara prylar och textilier idag slängs och där brist på tid och tillgång till bil är vanliga anledningar bland konsumenter att välja bort bortskänkning till välgörenhet. Pilotprojektet ägde rum i Stockholm under våren.

– Pilotprojektet ”Tiptappa till välgörenhet” är en lösning för att underlätta donationer till välgörenhet. Ett stort hinder idag är att få ihop vardagspusslet och att faktiskt ta sig till butik för att lämna in oanvända saker. Tiptapp löser den logistiska utmaningen att transportera allt från kläder till en oönskad soffa eller byrå till närmsta donationsställe, säger Evelina Lycke, affärsutvecklare på Tiptapp.

unnamed (1)

Det utökade samarbetet handlar till en början om en möjlighet att välja den närmaste av fyra olika butiker i Stockholmsområdet, men det finns planer att på sikt expandera samarbetet till fler svenska städer.

– “Tiptappa till välgörenhet” har hjälpt oss förstå och möta våra givares behov. Vi svenskar slänger idag enorma mängder prylar och textilier som egentligen kan användas igen och vi på Myrorna arbetar för att ta tillvara på så mycket som möjligt. En viktig faktor i omställningen till ett mer hållbart beteende hos konsumenter är enkelheten, vilket samarbetet med Tiptapp möjliggör. Samarbetet med Tiptapp har redan visat sig givande, då vi får in bra kvalitet som kanske annars hade slängts, säger Urban Bolin, insamlingschef hos Myrorna.

Överskottet av Myrornas försäljning går till Frälsningsarméns arbete för människor som har det svårt i Sverige, vilket kan innebära en matkasse under en svår ekonomisk period, hjälp till ett nytt liv för en missbrukare eller en trygg barndom.

Så funkar det praktiskt

Användaren som vill skicka en pryl till välgörenhet fotar och lägger upp en annons i appen, anger adress för hämtning och väljer tex Myrorna som mottagare. Användare anger även önskad upphämtningstid, samt ett belopp för hur mycket en är villig att betala för hjälpen. Andra Tiptapp-användare, med tid och plats över i bilen, kan därefter skicka en förfrågan om att hjälpa till. Funktioner för registrering av avlämning i butik har byggts in i Tiptapp-appen, likväl som att butiksansvariga informeras i förväg om vilka leveranser som kommer att anlända till butiken. Utöver samarbetet med Myrorna har Tiptapp även ett pågående pilotprojekt med Röda Korset och kommer inom en snar framtid även integrera Erikshjälpen och Stadsmissionen som mottagaralternativ i appen. De nya butikerna har möjlighet att ta emot alla typer av föremål, vilket är en del av Tiptapps strategi att göra det enkelt för fler att göra rätt.

Kolla in Tiptapp här. 

 

Kolla även in initiativet textilinsamlingen, där du kan boka kostnadsfri upphämtning av dina textiler.

More from The waves we make

Alla nomineringar klara i Organic Beauty Awards 2019. Här ser du hela listan

Nu drar det ihop sig till slutspurt för Organic Beauty Awards 2019....
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *