Systrarna Jobs på Thielska Galleriet

Utställningen på Thielska Galleriet visar de två konstnärernas värld av mönster och dekorer genom effektfulla iscensättningar med växtmaterial och levande plantor. Här berättas historien om de två framgångsrika konstnärerna och deras verk, samt om naturen, konsten och vardagslivet som förlaga och som inspirationskälla.

Gocken Jobs, Rabarber, 1968
Lisbet Jobs, Aurora, metervara, 1956

Systrarna Lisbet Jobs (1909–1961) och Gocken Jobs (1914–1995) skapade keramik och textil som fick de svenska hemmen att blomma. Buketter med ängsblommor breder ut sig över keramikfat och kakelplattor medan lingon, blåbär och smultron ordnas i dekorativa mönster för tryckta textiler. Bland motiven finns också folklivet med midsommarfirande, vänners skål och musikanter. Det blev en mönsterskatt med rötterna i hantverkskunnande och den folkliga traditionen från Dalarna. Det framväxande folkhemmet smyckades med dukar, metervara, skålar och kakelbord där dekoren fångade upp kraften i grönskan och årstidernas skiftningar.

Lisbet och Gocken Jobs, väggdekoration om 600 plattor för HSB-huset på Fleminggatan 41 i Stockholm, 1940. Foto: Thomas Svensson
Lisbet Jobs, två fat i fajans, 1940

Arvet från systrarna Jobs presenteras på ett helt nytt sätt i salarna på Thielska Galleriet i gestaltning av blomsterkonstnären Gunnar Kaj. Dessutom förmedlas ny kunskap om arvet från de skapande kvinnorna, deras mönster och den tid de verkade i från boken Jobs keramik och textil: Lisbet Jobs och Gocken Jobs, två systrar – två konstnärskap (Votum 2018) med text av Hedvig Hedqvist samt bildurval och sammanställning av Christina Mattsson.

 

Systrarna Jobs – keramik och textil. Mönsterglädje och blomsterkonst visas på Thielska Galleriet 23 februari – 2 juni 2019.  

 

 

Emma Olbers inreder Gamla biblioteket i nya Nationalmuseum 

Himmeli med Eija Koski 

Naturlig färgning med Lundin 

More from The waves we make

Houdini Sportswear blir första företag att utvärdera sin miljöpåverkan enligt de planetära gränsvärdena

Svenska Houdini Sportswear blir idag första företag att upprätta en så kallad Planetary...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *