Modern självhushållning med Alva och Anders

Modern självhushållning är en självhushållningsbok för 2020-talet. The waves tar ett snack med paret bakom boken, Alva Herdevall och Anders Rydell, som förenar traditionella metoder med moderna idéer för att visa att en högre grad av självhushållning är möjlig för alla.

Namn: Anders Rydell
Bor: Krusenberg
Familj: Alva och sönerna August och Almer
Gör: Författare och chefredaktör
Intressen: Odling, flugfiske, litteratur, konst, mat, sprit, antikviteter

Namn  Alva Herdevall
Bor: Krusenberg
Familj: Anders och sönerna August och Almer.
Gör: Projektleder stora stadsutvecklingsprojekt och driver företaget Krusenbergsodlarna
Intressen: Odling, skapa med blommor, fotografi, inredning, mat, yoga

 

Vad kan vi läsa om i er bok ”Modern självhushållning”?

I vår bok kan man kort och gott läsa om hur man blir mer självhushållande. Hur du börjar odla, skaffar nyttodjur, bakar, brygger, skapar, jäser och förädlar på andra sätt. Vi utgår från traditionella metoder men har anpassat dem efter de behov ett hushåll har på 2020-talet.

Hur träffades ni?

Vi träffades i baren på restaurang Brillo i Stockholm.

Var det självklart för båda att leva ett mer självförsörjande liv? 

Inte alls, det var inte en rak väg hit. Men när vi skaffade barn började vi tillsammans att ifrågasätta hur vi levde och framför allt vad vi stoppade på tallriken. Det var en process som steg för steg ledde oss hit. Vi flyttade ut på landet och började odla.

 

 

Har ni olika ansvarsområden?

Ja, det blir mer eller mindre nödvändigt när man gör så många olika saker som vi gör – det går helt enkelt inte att hålla koll på allt. Sedan har vi lite olika intressen inom ramen för det vi gör. Vi är väldigt lustdrivna, det ska vara roligt. Alva ansvarar för blomsterodling och växthus medan Anders ansvarar för köksträdgården. Vi delar på ansvar för djuren, sedan bakar Alva mer medan Anders brygger.

Vilka är utmaningarna med att leva självförsörjande?

Vi gör en skillnad mellan självförsörjande och självhushållande. Självhushållning är ett slutet system där du mer eller mindre gör allt själv – det kräver både mer mark och tid än vad vi har. Vi driver vårt självhushåll på en lite större trädgårdstomt men behandlar den som om det vore ett jordbruk. Trots det kan vi inte framställa allt vi behöver. Vi kan inte odla spannmål eller hålla kor. Som självhushållare är du självförsörjande på en del saker, annat köper du eller byter dig till. Målet är inte att göra sig helt oberoende av samhället – utan att göra fler saker själv, men inte allt.

Vad är det bästa med självhushållning?

Att du får tillgång till otroligt bra och nyttiga råvaror. Du kan inte köpa sådan kvalitet, en tomat eller gurka blir aldrig färskare än när du går ut och hämtar den till lunchen. Du kan också odla sorter som du inte kan köpa i affären.

Vad tycker ni är det roligaste ni har lärt er?

Vi tycker nästan allt är roligt, men det är något speciellt att ha djur. Vi är särskilt förtjusta i just ankor. De är inte bara otroligt effektiva snigeljägare som inte gör så mycket skada i odlingarna utan också väldigt trevliga djur att ha i trädgården. Sedan är de goda – det tycker tyvärr också räven.

Ni brygger eget öl. Vad äter ni helst till en kall?

Brynta störbönor med hemmagjord sweetchilisås.

För oss som vill leva mer som er. Vart ska vi börja?

Börja där du står. Har du en balkong eller fönsterbräda börja odla där. Kanske kan du bli självförsörjande på chili. Steg för steg kommer du att vilja ha mer. Vår filosofi är att du inte behöver så mycket yta för kunna framställa nästan allt du behöver.

Är det något ni vill pröva på gården som ni fortfarande inte har gjort?

Massor, vi har många planer. Men köttkaniner, vaktlar och grisar står högt på listan – därtill ett nytt orangeri där vi kan odla lite mer exotiska växter.

Vad händer framöver? 

I höst kommer boken ut i Danmark och senare även i USA. Vi håller också på att diskutera nya bokuppslag – det ska bli spännande att ge sig in i ett nytt projekt.

 

 

Foto: Roland Persson

Här bjuder Alva och Anders på recept på ismyntate ur boken. 

More from The waves we make

En sagolik julskog tar plats på Nordiska museet

Årets jultema på Nordiska museet är skog, där slöjdaren, författaren och arkitekten Pernilla Wåhlin...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *