Nina Siemiatkowski

Under fyra år reste Nina med kameran i högsta hugg mellan Sverige och en lejonflock i Masai Mara National Reserve i Kenya.  Bilderna resulterades i en fotoutställning med några av de få återstående lejonen i världen.

Nina Masai Mara

Namn: Nina Siemiatkowski
Familj: Man och två barn
Bor: Stockholm
Gör: Fotograf och filantrop

Hur kom det sig att det blev just Kenya och lejonen där?

Det finns idag runt 20 000 vilda lejon kvar i världen och Kenya är ett av de länder där det finns mer än 1000 lejon kvar i det vilda. Givet mitt intresse av berättelsen om världens sista vilda lejon så var Kenya ett naturligt val. Jag hade sedan tidigare varit i Kenya och hade också flera bra kontakter för att kunna komma igång med projektet. Efter min första utställning av projektet Book of Leon 2012-2016 funderar jag nu över nästa kapitel och har inledande dialoger med personer och organisationer i Zambia.

Fairy dust Book of Leon NSiemiatkowski

Berätta mer om utställningen! 

Book of Leon 2012-2016 är resultatet av fyra års arbete där jag följt en flock vilda lejon i Masai Mara i Kenya i fem månader. Under åren från 2012 har mycket hänt i livet av denna lejonfamilj. Jag har tagit del av nya kärleksrelationer, vänskap, konflikter, jag har sett barn födas och sorgligt nog också dö. Jag har sett lejon bli gamla och idag är flera av de lejon som är centrala i min berättelse inte vid livet längre. Book of Leon är just en berättelse om livet, en berättelse om individerna, deras personligheter, relationer, och livsöden. På många sätt är det en berättelse om att vara människa men utifrån en annan arts perspektiv. Vi människor är inte så unika som vi ibland vill tro och jag tycker det är spännande att utmana min egen syn på livet och döden utifrån lejonens liv.

Vad har du lärt dig om lejon av att följa dom på så nära håll? 

Lejon är komplexa sociala varelser och så lika oss människor. Jag förstod att vi är lika, men blev ändå överraskad över att se mig själv i dem. Tiden med lejonen har gett mig en annan syn på mitt eget liv och jag är inte lika rädd för döden längre.

Vad har varit den stora utmaningen i projektet? 

Längs ett sådant här projekt finns mängder med utmaningar av vitt skild karaktär. Den största utmaningen har varit att få ihop projektet och berätta berättelsen i så pass få bilder. Min förhoppning är att människor kan se sig själva i lejonen, och det är en utmaning bara i sig.

Vad har varit roligast i projektet? 

Någon sa till mig nyligen ”hur kan något vara så roligt när varje del inte är rolig” och lite så känns det. Ett projekt som detta är extremt tålamodskrävande och många av momenten känns som ett maratonlopp. Jag älskar att tillbringa tid på savannen, men att sitta i en bil i veckor i damm och värme är inte roligt varje minut… Med det sagt så har det framförallt varit väldigt spännande och kul att lära känna flocken och lejonens olika personligheter över tid.

The darkest bird of them all - BookofLeon -NSiemiatkowski

Lejonstammen har minskat under de senaste 20 åren, vad tror du det beror på?

Det finns sorgligt nog bara ett enda enkelt svar på den frågan och det är samma svar som för hundra år sedan. Lejonen har minskat på grund av oss människor och att vi blir fler och fler. Lejonen får mindre och färre landområden att leva på och vi dödar lejon för att vi känner oss hotade av dem. Samtidigt som människan alltid fascinerats av lejon så har vi också fruktat dem och gjort oss av med dem. Det är svårt att föreställa sig idag att det en gång i tiden fanns lejon över hela jorden, även här i norra Europa. Vi har successivt utrotat dem och idag finns bara runt 20 000 lejon kvar. Många tror att de är säkra i nationalparker men inte ens där är djuren trygga. Den flocken jag följt lever i en nationalpark och för drygt ett år sedan dödades flera av dem av lokalbefolkningen.

Din utställning har även blivit en bok. Berätta om den! 

I samband med utställningen gjorde jag en utställningsbok med alla verken från utställningen men också ett flertal ytterligare. Boken finns till försäljning på min hemsida, på Galleri Kontrast på Södermalm i Stockholm samt på Alma på Nybrogatan 8 i Stockholm.

Vad händer framöver?

Utställningen Book of Leon gjorde en stor vinst som vi ska skänka till bevarande av lejon och utöver att ge dessa medel så fortsätter jag att engagera mig i flera organisationer som arbetar med de vilda lejonens överlevnad. Jag har även påbörjat mitt nästa projekt och planerar att komma iväg till Zambia i slutet av året. Vilken riktning det tar och när jag blir klar är än så länge ett mysterium.

 

Missa inte att kolla in Ninas hemsida och instagram

More from The waves we make

Charlotte Lynggaards kollektionen The North Sea för Svenskt Tenn

Våren 2022 lanserar Svensk Tenn en helt ny dukningskollektion skapad av den...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *