Hej Spenat i stan!

Olof och Anna, som står bakom Spenat i stan, är Södermalmsborna som odlar på en odlingslott i föreningen Täppan i Skarpnäck. Förutom att på 200 kvadratmeter lerjord  inspirera till odling driver Anna och Olof även Odlarna- en podcast för dig med jord under naglarna. I varje avsnitt får du höra en ny person berätta om sitt liv med odlingen. The waves we make är mycket glada att välkomna Spenat i stan och ser fram mot smarriga recept på egenodlat.

 

Foto Spenat i stan


Vilka är det som driver Spenat i stan?

Vi som driver Spenat i stan heter Anna Rökaeus och Olof Söderén. Vi bor ihop på Södermalm i Stockholm och odlar tillsammans på en odlingslott i Skarpnäck.

Vad kommer vi att få läsa om på er blogg?

Vi kommer att fortsätta berätta om våra liv med odlingen och om självhushållning kombinerat med stadsliv. Vi skriver om odling, förädling och vegetarisk matlagning, och vi kommer även att tipsa om ställen där du som inte odlar själv kan köpa ekologiskt producerade råvaror, liksom om restauranger med god mat och ekotänk. Vi hoppas att fler ska upptäcka hur roligt det är att försöka leva mer hållbart, och att de läsare som redan tänker mycket på miljö och klimat ska känna att vi är många som strävar åt samma håll.
Olof + Anna 1

Foto Spenat i stan

När började ert intresse för odling?

Olof: Någon gång i tonåren började antalet krukväxter i mitt rum att växa och när jag flyttade hemifrån förvandlades min lägenhet till en djungel. Som mest hade jag säkert 60-70 plantor i en etta. 2007 fick jag för mig att jag skulle börja odla mat och den sommaren gick det inte att se ut genom köksfönstret eftersom tomater och bönor vuxit ända upp till taket. Året därpå, i samma veva som jag träffade Anna, fick jag idén att skaffa en odlingslott istället för att försöka odla allt hemma i lägenheten…

Anna: Till en början var jag måttligt intresserad av Olofs odlingslott och bad honom spara en gräsplätt där jag kunde ligga och läsa. Framåt hösten det första året gav jag honom tulpanlökar i present som vi planterade tillsammans, och våren därpå kände jag att jag ville ha ett eget potatisland – bara för att testa om jag kunde få fram någon mat på egen hand… Riktigt intressant blev det när jag upptäckte att odling kan vara ett sätt att få utlopp för en del av sitt miljöengagemang. Det är lätt att bli arg och frustrerad när det saknas brett politiskt stöd för att stoppa klimatförändringarna och ta tag i miljöproblem, och att göra något konkret i sin vardag är ett sätt att hantera känslan av maktlöshet. Även om det såklart inte räddar världen att vi odlar och handlar ekologisk mat så gör det oss mer peppade och hoppfulla. Blir typ alltid på bättre humör efter en dag på lotten.

Foto Spenat i stan

Ni gör även podcasten Odlarna, berätta om den.

Det är en intervjupodcast där vi låter olika personer berätta om sin relation till odling, alltifrån hur det kom sig att de började odla, till vilken som är favoritgrödan. Hittills finns 12 avsnitt ute och fler är planerade under 2016. Läs mer och lyssna på odlarna-podcast.blogspot.se eller sök på Odlarna i Acast eller Itunes.

Vilken är er favoritgröda?

Vi gillar att odla sådant som inte är alltför krävande, eftersom vi vill ha möjlighet att lämna stan då och då även under säsong. Squash är kul för det blir det ofta så mycket av. Bondbönor är också väldigt tacksamt. De är dessutom bra att odla eftersom de binder kväve i jorden som blir till näring för nästa års grödor. Potatis och olika sorters lök är vi också i princip självförsörjande på (lök är ju ett måste i nästan all matlagning tycker vi). Jordärtskockor är en annan favorit då de går att skörda under vinterhalvåret. Och så bär. Vi älskar vår supertaggiga björnbärsbuske trots att den river oss blodiga varenda år. Den brukar ge kilovis med bär… Allt som är lättodlat och gott att äta blir helt enkelt favoriter.

Är det något som ni drömmer om att odla, som ni inte har provat ännu?

Quinoa – det tänker vi testa nästa säsong. Ibland drömmer vi om mer tomater, men de kräver en jämn bevattning och det kan vara svårt om en vill kunna resa bort under sommaren. Sedan skulle det vara roligt att någon gång odla i växthus eller någonstans där det är varmare så att det går att ha sådant som melon, kikärter och citrusfrukter.

Ni har en odlingslott, men odlar ni något hemma på fönsterbrädan?

Just nu har vi ärtskott och malabarspenat i fönstret. Malabarspenat är en liten lian som går bra att ha som krukväxt året om, och bladen är jättegoda. Annars är det inte så mycket som blir bra på vintern eftersom det är så mörkt. Mynta och citronmeliss kan funka i kruka men annars blir det mest groddar nu. En favorit att grodda är bockhornsklöver. Från mars till oktober har vi alltid en massa basilika och koriander i fönstren. Och på våren är det helt galet med alla frösådder som ska planteras ut på lotten sen – det blir väldigt trångt kring våra två fönster då.

Foto Spenat i stan
Foto Spenat i stan

 

Vad är hållbarhet för er?

Att leva på ett sätt som jorden klarar av i längden, och med utgångspunkt i att jordens resurser borde fördelas rättvist. Forskningen de senaste tio åren har gjort det omöjligt att blunda för att genomsnittssvensken lever långt över sin andel av jordens tillgångar och för oss känns det självklart att sträva efter att leva på ett sätt som inte medför negativa konsekvenser för miljö, djur och människor. Det innebär bland annat att vi väljer bort kött och bil och att vi bara handlar ekologisk mat i affären. Vi undviker även att konsumera prylar, och när vi väl gör det så vill vi att företaget på ett trovärdigt sätt garanterar att exempelvis det klädesplagg vi köper är producerat på ett sätt som inte skadat människor och miljö. Inget av detta innebär uppoffringar, tvärt om känns det lyxigt att till exempel äta god mat av bra råvaror och att göra roliga saker istället för att kasta bort tid på att sitta i bilköer. De senaste åren har det dessutom blivit väldigt lätt att göra hållbarare val i vardagen då utbudet av ekologiska matvaror exploderat och det i och med ekotrenden dykt upp många restauranger och affärer med hållbarhetstänk. Sedan är vi såklart långt ifrån perfekta, men att sträva efter att bli bättre är en rolig utmaning.

 

Ni hittar Spenat i stans blogg här 

More from The waves we make

Suzanne behind LENA the fashion library

Suzanne Smulders is the co-founder of “LENA the fashion library” in Amsterdam....
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *