Örtolja – gör din egen hudvård

Örtolja – gör din egen hudvård

Hud- hår- och skönhetsvård innehåller ofta en rad ingredienser som är skadliga för miljön, och direkt eller i förlängningen även för oss själva, såsom mikroplaster, hormonstörande ämnen och palmolja. Och att tyda innehållsförteckningen på till exempel en Body lotion är i de flesta fall ett tidskrävande detektivarbete. Palmolja till exempel…

Purjolöksaska – maxa smaken och minimera matsvinnet

Purjolöksaska – maxa smaken och minimera matsvinnet

Som vi säkert berättat tidigare strävar vi alltid efter att minimera vårt matsvinn. En positiv följd av det – förutom vinsten för miljön som är grundanledningen till att vi inte vill slänga mat – är att en upptäcker hur till exempel grönsaksdelar som tidigare åkt i soporna av gammal vana…

Fröer och sticklingar – välkommen på bytes-AW!

Fröer och sticklingar – välkommen på bytes-AW!

Många som odlar vittnar om att de köper för mycket fröer, och visst är det lätt hänt att beställa fler påsar än en behöver, inte minst när en planerar och längtar efter den stundande säsongen. Det finns ju så mycket att välja på, och så många roliga sorter. På senare…

Sweet chilisås – så gör du din egen

Sweet chilisås – så gör du din egen

Jag har ju tidigare lovat att berätta hur jag gör min egen sweet chilisås. Den är perfekt att ha som tillbehör till exempelvis wok eller dumplings och håller åtminstone ett år i kylen. Här är receptet: 300 g röd chili 2 dl ättikssprit 2 dl vatten 3 dl socker 2…

Pumpagnocchi med salviasmör (godaste pumparätten!)

Pumpagnocchi med salviasmör (godaste pumparätten!)

Pumpa hör inte bara halloween-tider till. Eftersom de i likhet med många rotfrukter går fint att lagra så är ekologiska när- eller egenodlade pumpor perfekt mat även nu under vintern om en vill äta klimatsmart i säsong. Något som i kombination med att de är så otroligt snygga har gjort…

Bönbiffar – egen snabbmat (vegan)

Bönbiffar – egen snabbmat (vegan)

Ni som följt den här bloggen har nog inte kunnat undgå att vi odlar en hel massa bondbönor. De är tåliga och ger snällt fina skördar utan att kräva någon skötsel i utbyte = perfekt om en vill kunna lämna sin odling då och då. Om bondbönorna är jättelätta att…

Dumplings (vegan) – fest i januari!

Dumplings (vegan) – fest i januari!

Januari måste väl vara så långt ifrån insmickrande som en månad kan vara. Har en haft många nedvarvade och festliga dagar kring jul- och nyår, blir det liksom en sådan kontrast när vardagen tar vid igen. Och vädret som brukar vara just nu – ett pendlande mellan jättekallt, snöslask  och…

Kombucha – gör din egen

Kombucha – gör din egen

I somras smakade jag för första gången kombucha (fermenterat te) på det väldigt bra caféet Open New Doors i Göteborg. Jag fastnade direkt för denna pärlande dryck, och som barn av min tid ville jag förstås veta om det gick att göra egen. En av dem som jobbade på caféet…

Focaccia – perfekt och lättbakad matsäck

Focaccia – perfekt och lättbakad matsäck

Dagen innan vi åkte från Apulien i somras satte jag en bröddeg med tanken att göra några goda mackor att ha med som matsäck på resan till Stockholm. Vi skulle åka så där riktigt tidigt, utan möjlighet att stanna och äta på vägen. Och den mat som finns att köpa…

Odling i juletid – ny vitlöksbädd

Odling i juletid – ny vitlöksbädd

Vi har firat julen på landet hos Annas föräldrar i Dalsland där vi under några dagar haft uppemot åtta grader och sol – så vi har bland annat passat på att anlägga en helt ny odlingsbädd med närmare hundra klyftor vitlök. Så här gjorde vi: Vi byggde en ca 25…