Berättelsen om fågeln och den lilla körsbärskärnan

Berättelsen om fågeln och den lilla körsbärskärnan

En sommar för omkring 20 år sedan blev en liten fågel bajsnödig. Dagen innan hade den varit på körsbärskalas i en trädgård på landsbygden i Dalsland, och just när den flög över vår familjs sommarställe invid Östebosjön dumpade den sin last och med den en kärna från en av bigarråerna som…

I necessären

I necessären

Nu är det en dryg vecka sedan vi återigen lämnade vårt hem i Stockholm. Vi har varit och gjort jobb på Öland och i Småland, hälsat på föräldrar i Dalsland och nu har vi kommit till Göteborg där vi ska hänga den kommande veckan. Detta innebär att vi de senaste…

Skörda dubbelt

Skörda dubbelt

Vi har ju tidigare berättat om den fantastiska potatislöken som bildar många nya små lökar av varje sättlök. Den kan vi odla utan att behöva köpa vare sig sättlök eller frö eftersom vi bara sparar en del av skörden och sätter ut nästa säsong. Både potatislök och vanlig gul lök brukar…

Akleja

Akleja

Lika fina som bokstäverna A-K-L-E-J-A blir när en sätter ihop dem till ett ord i munnen, lika fina är blommorna som bär namnet. Lite här och var genom åren har Olof (frösamlaren i vårt hushåll) plockat på sig frökapslar till aklejor och strött ut på vår lott, och eftersom de…

Skörd bland ogräs

Skörd bland ogräs

Tillbaks i Stockholm. Efter att vi lämnat den vind för våg i fyra veckor så var läget på lotten ungefär detsamma som när vi kom tillbaka från Apulien för drygt ett år sedan. Tyckte inte att det var så väldigt mycket mer vildvuxet denna gång, trots att vi varit borta en…

Mer veganskt

Mer veganskt

Ett mål vi har är att oftare äta helveganska måltider, men vi har båda lite svårt att hålla oss borta från mjölkprodukter och ägg. Här i syditalien lockar ostarna – läckra lokala specialiteter som cacioricotta, mozzarella och den för oss nya favoriten stracciatella – men i övrigt är det betydligt enklare att inspireras till att…

Lätt sommarlunch

Lätt sommarlunch

Bortresta som vi är kan vi just nu inte äta av det som vi själva odlat, men vi passar förstås på att frossa desto mer av det som andra har odlat här i Apulien. På lördagarna går vi loss på grönsaksmarknaden och kommer tillbaka till köket med stora tunga kassar….

Äntligen Apulien

Äntligen Apulien

Sedan en vecka är vi tillbaka i Italiens klack Apulien. I det lilla huset och trädgården där min farmor och farfar brukade tillbringa somrarna när de levde. Ett år har hunnit gå sedan jag och Olof var här sist, och trots att huset dras med mer eller mindre obekväma egenheter (var…

Egen ramslök

Egen ramslök

Vi berättade ju för ett tid sedan att vi hittat ett jättebra ramslöksställe i närheten av föräldrarna/svärföräldrarna i Dalsland. Nu ligger ju inte det stället till så att vi kan gå och plocka så fort andan faller på, och därför blev vi jätteglada när vi fick tag på ett par…