Kryddkarlbergar- och matvetesallad

Matvete02

Vi har ju tidigare berättat om favoriten kryddkarlbergare – aka kubansk oregano – en godsak som trivs utmärkt som krukväxt i fönstret året om. Fram till nyligen åt vi den mest strimlad som extra krydda på pizza, böngryta, linsbolognese och varma mackor, men nu har vi kommit på en ny kombo där kryddkarlbergaren har mer av en huvudroll. En kryddkarlbergarsallad som är perfekt sommardagar som dessa – till exempel att ha med sig på utflykten…

Kryddkarlbergar- och matvetesallad

 • ca 15 blad kryddkarlbergare
 • 4 dl matvete
 • ½ dl olivolja
 • ½ dl pumpakärnor
 • 8 tomater
 • 1 dl hackad gräslök
 • salt
 • ev färsk chili
 • färsk sallat eller rucola

Koka matvetet enligt anvisningarna på paketet och rör sedan i olivoljan. Rosta pumpakärnorna i torr panna tills de får en gyllenbrun färg. Skär tomaterna i grova bitar, strimla kryddkarlbergaren fint och hacka gräslöken. Blanda vetet med tomaterna och örterna och smaka av med salt. Strö över de rostade pumpakärnorna och eventuellt hackad chili och servera med lite färska blad.

Kryddrostade kikärtor

För att salladen ska bli extra matig har vi ibland också blandat i kryddrostade kikärtor – de gör vi såhär:

 • 3 dl kokta kikärtor
 • 1 tsk hela korianderfrön
 • ½ tsk hel svartpeppar
 • ½ tsk salt
 • ev torkad chili/chilipulver om lite hetta önskas (mängd efter smak)

Rosta kokta kikärtor i lite olja på låg värme i ca fem minuter. Mal kryddorna fint och blanda i dem efter halva tiden.

 

//Anna och Olof

 

Matvete01

2 Comments

 • Hej! Så gott det ser ut! Var får man tag i Kryddkarlbergare? Frö eller stickling?

  Hälsningar
  Maria

  • Hej Maria!

   Kryddkarlbergare är lätt att sticklingsföröka (har aldrig sett det som frö men kan ju finnas också). Har du vägarna till eller förbi våra trakter kan du alltid få av oss :-). Hojta till om du kommer till Göteborg (eller du kanske bor här?)!

   Bästa hälsningar,
   Olof och Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *