En nyckel till lyckad odling

En nyckel till lyckad odling

En sak som är självklar för många som odlat en tid (i alla fall bland oss som odlar ekologiskt) men som kan vara lätt att missa som nybörjare, är hur viktigt det är att skämma bort sin odlingsjord med organiskt material. Själva har vi säkert nämnt vår besatthet av organiskt…

Året som gick – och det som kommer…

Året som gick – och det som kommer…

Efter ett fulltecknat, på många sätt roligt, men tidvis också väldigt stressigt 2017, har vi inlett vårt 2018 med en vecka i välbehövligt sengångartempo (efter att ha sett hur snabba sniglar kan vara tänker vi aldrig mer använda snigelliknelser för långsamhet). Och innan vi på allvar tar oss an det…

Röra till frukost, lunch, middag – och till julbordet

Röra till frukost, lunch, middag – och till julbordet

Röror på olika typer av baljväxter är en himla bra grej tycker vi. Gott som pålägg på bröd eller tillbehör till typ pasta- eller bulgursallad. Förtjänar även en plats på en buffé, till exempel på julbordet för den som ska äta det om ett par dagar. Ofta gör vi röror…

Decemberskörd

Decemberskörd

Trots att nattemperaturen har varit nere och nosat på -5 ett par gånger här i Göteborg har sallat, koriander och olika asiatiska bladgrönsaker klarat sig fint i krukorna vi har ute på gården. En morgon var de till och med täckta av snö, men den töade bort och där under…

Böngryta – storkok (veganskt, glutenfritt)

Böngryta – storkok (veganskt, glutenfritt)

Att fixa nästa dags lunchmat är svårt att hinna i stressiga jobbtider tycker vi, och att gå ut och äta på lunchen känns ofta jäktigt det med – dessutom är det ju inte alltid som det finns bra lunchställen i närheten av där en jobbar. För att slippa ”nödlösningsluncher” ute…

Röd pesto – supergod snabbmat

Röd pesto – supergod snabbmat

  Trevlig start på veckan önskar vi med receptet på vår röda pesto. Supergod om vi får säga det själva, och perfekt snabbmat som dessutom är väldigt lätt att göra mycket av så att en har till ännu snabbare måltider i kylen sedan. Bara att koka lite pasta till, eller…

Äppeltider

Äppeltider

Det sägs att det är det sämsta äppelåret på evigheter, men äppelträden i föräldrarnas trädgård i Dalsland har ett av sina bästa år på länge. Och hör en till de lyckliga som har tillgång till äpplen måste en förstås ta vara på dem. Enligt beräkningar från Sveriges lantbruksuniversitet och Fritidsodlingens…

Vegansk kimchi

Vegansk kimchi

Jag älskar att syra mat – det är både jättegott och ett perfekt sätt att konservera grönsaker som man inte hinner äta upp på en gång. Förutom att vi har flera burkar av vår egenodlade chili från fönstren som står och bubblar i väntan på att bli till sås satte…

På-landet-odlingen – och en påminnelse om att samla fröer

På-landet-odlingen – och en påminnelse om att samla fröer

Eftersom den odlingsplätt vi lyckades få i Göteborg när vi flyttade hit var så liten (och dessutom väldigt skuggig) gjorde vi i våras även i ordning nya odlingsbäddar hos föräldrarna/svärföräldrarna i Dalsland. Vitlöken där har vi ju berättat om tidigare, men förutom den fick även andra grödor som vi vill…

Vitlöksskörden 2017

Vitlöksskörden 2017

För ett par veckor sedan skördade vi vitlöken från det nya landet som vi anlade hos föräldrarna/svärföräldrarna i Dalsland i julas. Lökarna blev något mindre än de vi odlat fram tidigare år på lotten i Stockholm – kanske fick de en sämre start av att vi satte dem så mycket…