Sista koppen

2016-01-21 14.23.47

På dagarna dricker jag nästan alltid svart te – har helst en kopp inom räckhåll för jämnan – men innan jag ska sova försöker jag undvika koffein och då är myntate perfekt. Från tidig vår till sen höst är det färsk mynta som gäller, men under resten av året funkar torkad fint. Mynta växer som ogräs, och vi har grävt ned våra fem plantor (fyra olika sorter) med stora plastkrukor runt för att hindra att de sprider sig över hela lotten. Ändå finns i princip inga begränsningar för hur mycket vi kan skörda. Mynta verkar dessutom klara allt. När vi var i syditalien i somras började vi vattna några kruttorra kvistar i trädgården – de började frodas nästan genast och sedan kunde vi skörda varje dag under tiden som vi var där.

Dock hade jag underskattat hur mycket mynta jag skulle göra åt här hemma nu under kalla vinterkvällar för häromdagen tog den torkade slut. Att köpa myntate skulle kännas jättekonstigt när jag vet hur lättodlat det är (vet knappt om det kan kallas att odla när det sköter sig helt själv). Får helt enkelt ha abstinens fram till våren, och kommande säsong ska jag definitivt torka mer. Kanske testar vi även att gräva upp en planta och låter den bo inomhus över nästa vinter. Då kanske det blir färsk mynta hela året.

Ett tips om en inte har någon egen täppa är att sätta mynta i en blomlåda utanför fönstret eller i en kruka på gården eller balkongen. Plantor finns garanterat att få från någon i närmsta koloni- eller villaområde. Förutom att myntan är användbar till allt från te till Mojito, så får den fina blommor och är perfekt om en vill fjäska lite extra för bina.

//Anna

Tags from the story
,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *