Sweet chilisås – så gör du din egen

Sweet chilisås

Jag har ju tidigare lovat att berätta hur jag gör min egen sweet chilisås. Den är perfekt att ha som tillbehör till exempelvis wok eller dumplings och håller åtminstone ett år i kylen.

Här är receptet:

  • 300 g röd chili
  • 2 dl ättikssprit
  • 2 dl vatten
  • 3 dl socker
  • 2 vitlöksklyftor

Hacka chili och vitlök i en matberedare. Häll i resten av ingredienserna och fortsätt mixa lite till. Det ska inte bli helt slätt utan fortfarande finnas hela kärnor och små bitar av fruktkött kvar, ni vet som det brukar vara i en sweet chilisås.

Koka upp såsen och låt den sedan sjuda utan lock i 35-40 minuter. Den ska börja tjockna lite men tänk på att den blir ännu tjockare sedan när den kallnar så vänta inte för länge – första gången jag gjorde den blev såsen så tjock att den inte gick att få ur flaskan när den kallnat (turligt nog var flaskan bara halvfull så jag kunde späda ut såsen med en omgång till som bara kokat upp och inte fått sjuda alls).

Häll upp såsen på rena flaskor, gärna med lite bredare hals så att det går lätt att hälla ut den trögflytande såsen.

/Olof

Se även:
Syrade och heta såser
Dumplings (vegan) – fest i januari!

3 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *