Ingefära är en flerårig ört som har används i tusentals år som smaksättning i matlagning.
Vill du odla ingefära hemma, så köp en fin knöl, gärna med svällande knoppar, i en mataffär. Låt den ligga, ljust, på en tallrik, och vänta tills den groddar.
Ta en stor kruka och fyll den med god planteringsjord. Du kan plantera ingefäran stående eller liggandes.
Ingefära i kruka genererar ingen större utkast, och en kan skörda när en känner för det. Det går även att använda själva ingefärsväxten som smaksättning i te eller matlagning.
Blandade tips “från nätet”
– mars är bästa månaden för att plantera ingefära.
– dela roten så att det blir bitar med “ögon” i varje del. Snittytorna ska torka några dagar. Plantera sedan den liggande ytligt, så att “ögonen” sticker ut ur jorden lite.
– ingefäran trivs i väldränerad, näringsrik blomjord.
Jag hittade inspiration till att plantera ingefära från Sutip Austads bok “Den asiatiska köksträdgården.”