Glöm inte naturen #2

kantareller

Naturen är full med lyxiga råvaror som bara väntar på att skördas – helt gratis och utan att en lagt ner den minsta lilla arbetsinsats. Som odlare kan en dock ha så fullt upp med sådder, ogräsrensning och egenodlad skörd som ska tas om hand, att det inte blir så mycket tid kvar till att skörda av alla godsaker i exempelvis skogen.

Olof och min pappa gick en tur till våra bästa kantarellställen i Dalsland i somras, så lite kantareller har vi fått njuta av denna säsong också, men själv har jag ännu inte plockat bär och svamp i skogen en enda gång i år. Den största delen av året är jag heller inte alls särskilt lockad av skogspromenader – trivs bättre i stadsmiljö, öppna landskap och vid havet – men det är som att det händer något med mörka skogar i bär- och svamptider. Allt gott som finns där då gör dem så mycket mer doftrika, mysiga och intressanta, och min ambition är att bättre börja utnyttja den fantastiska möjligheten att skörda fin, närväxande och klimatsmart skogsmat.

Och än är det ju inte för sent att hämta hem lite mat från något skogsskafferi nu i höst. Kantareller är det kanske i senaste laget för, liksom blåbär, men det finns ju massor med annan svamp och förhoppningsvis lingon att plocka av. Känner mig dock ganska osäker på andra svampsorter än kantareller, så blir till att studera svampboken noga i så fall.

För den som liksom jag är sugen på skogsskörd finns ju skogar nära var en än befinner sig i Sverige (kan i alla fall inte komma på något ställe där det inte gör det). I Stockholm finns till exempel massor med skogsområden att välja på, varav ett är Nackareservatet en kort cykeltur hemifrån oss på Södermalm.

Viktigt när en skördar i naturen är förstås att ha koll på allemansrätten så en vet vad och var det är okej att plocka och inte – uppdatera sig går till exempel att göra här. I naturreservat och nationalparker kan det dessutom vara särskilda regler – i just Nackareservatet är det tillåtet att plocka bär och svamp, men så är det inte i alla naturreservat, så bäst att läsa på innan en skördar.

Trevlig skogstur!

//Anna

Se även:
Glöm inte naturen #1

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *