Trädgård till låns

Rosepeppar

I trädgården som vi nu ska lämna doftar det jasmin och rosmarin. Här frodas basilika och vild fänkål, som vid den här tiden på året har små späda skott som är goda att klippa över en sallad. På träden hänger granatäpplen, citrongräset breder ut sig som ogräs, och alldeles vid grinden står ett stort rosépepparträd. Har du aldrig smakat färsk rosépeppar direkt från trädet så kom ihåg att prova om du får chansen. De bittersöta fröerna är så ljuvligt aromatiska att en kan knapra i sig de små rosa pillren som godis.

Trädgården

Ibland fantiserar vi om att någon gång bo med en egen trädgård. Vi trivs i lägenhet och stadsmiljö, och koloniodling är verkligen inte illa det heller, men det skulle ju onekligen gå att odla och skörda på ett annat sätt om en hade sina grödor alldeles utanför huset. En annan dröm är att någon gång få prova att odla i ett klimat där det går att ha sådant som inte funkar på nordliga breddgrader. Citrusfrukter, avokado, passionsfrukt… Och så förstås att kunna skörda vanliga grönsaker en större del av året.

Bougainvillea

Hade gärna lånat den här trädgården ett tag till, men på andra sidan ön väntar gården där vi ska jobba och bo den här veckan. Där finns det ännu mer odlingar, så ser fram emot att få lära oss mer om vad det faktiskt innebär att odla på sydligare breddgrader.

//Anna och Olof

Se även:
Fruktstund
Klimatovänlig njutning
En annan jord

Tags from the story
, , ,

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *