De förenas i kärleken till vällagad, god mat och matupplevelser som är något extra, och brinner för att inspirera till just detta. Tillsammans gör de matmagasinet Cēna sedan 2022.
Namn Sofia Nilsson
Gör Matkreatör
Bor Gärdet, Stockholm
Familj Min sambo Calle och dotter Othilia, 8 månader
Intressen God mat, trädgård och inredning
Namn Josephine Johansson
Gör Art director
Bor Södermalm, Stockholm
Familj Min sambo Calle och dotter Edda, 1 år
Intressen God mat, keramik och brittiska deckarserier
Namn Liv Bossuyt
Gör Redaktör
Bor Aspudden, Stockholm
Familj Min sambo Jacob
Intressen God mat och goda viner
Namn Agnes Regell
Gör Skribent och studerar till sjuksköterska
Bor Bagarmossen, Stockholm
Familj Min fästman Marcus, dottern Ilse 3 år och hennes lillasyster som är 1 vecka gammal Intressen God mat, litteratur och musik
Vad är Cēna Atelier och hur uppstod det?
Vi är fyra personer med olika bakgrunder som hittade varandra i jobbsammanhang och insåg att vi kompletterade varandra väldigt bra samtidigt som vi fungerade lika och hade samma driv. Vi förenades i vår gemensamma passion för god mat och vackra ting. Vi drömde om att skapa något som vi själva saknade – lättillgänglig matinspiration för de stunder då man vill laga det lilla extra utan att slå knut på sig själv. Vi fick chansen att samarbeta med några av de främsta kreatörerna i matbranschen – stylist Linda Berlin och fotograf Lennart Weibull – och kunde därmed förverkliga dessa drömmar. Resultatet blev något mitt emellan en kokbok och matmagasin, ett så kallat bookazine.
Berätta om boken “Allt gott”.
Allt gott – Fyra säsonger av måltider att minnas är en samlingsbok med recept från de fyra volymerna av vårt bookazine. Kokboken följer årets fyra årstider, där råvaror, ljus, nyanser och känsla skiftar från säsong till säsong, och bjuder på extra goda recept som känns såväl nya som spännande, utan att vara för komplicerade att tillaga eller kräva timmar av förberedelser. Kapitlen tar oss genom vårens lätta pirrighet till sommarens soldränkta ledighet, vidare mot höstens omfamnande ro för att slutligen leda oss fram till krispiga vinterdagar. Från vårens första späda ugnsbakade rabarber till vinterns mustiga långkokta ragu. Boken bjuder på ett 70-tal noga utvalda förrätter, varmrätter och desserter. Stort och smått, salt och sött – helt enkelt fyra säsonger av måltider att minnas!
Vilket är ditt favoritrecept ur boken?
Sofia: Långkokt ragu med burrata
Josephine: Amarettoflan
Liv: Pärlcouscous med saffran och tomat
Agnes: Polpette
Vilken ingrediens skulle du inte kunna leva utan?
Citron! De flesta maträtter mår bättre av en skvätt citronjuice eller ett drag med rivjärnet på citronens skal.
Varför är mat viktigt för dig?
Alla behöver vi äta, men det är ett gyllene tillfälle att göra så mycket mer än bara bli mätt. Du kan utforska din kreativitet i köket, få en inspirerande matupplevelse och dela viktiga stunder och samtal runt matbordet med nära och kära.
Om du fick bjuda en drömgäst på middag. Vem skulle det vara och vad skulle du bjuda på?
Julia Child! Och vi serverar en trerätters med några av våra favoriträtter ut boken: tartar med sardell och pecorino, pasta med chili och hjärtmusslor och sist men inte minst: triple layer ice cream cake.
Har du någon livsregel?
Det är alltid värt att lägga lite extra energi på god mat!
Vad händer framöver?
Spännande saker är på gång, håll utkik på cenaatelier.com och @cena.atelier på Instagram
Foto: Lennart Weibull.
Så gör du Frida Ronge Snabbpicklade makrill.