Svensk Form Väst har bjudit in modedesignern Ida Klamborn till modesamtal på Röhsska i Göteborg. En peppad, svettig och kvinnlig publik lyssnar på Idas erfarenheter och tips på hur man kan ta sig fram i modevärlden som designer.
På frågan ”Vad är mode?” svarar Ida Klamborn att mode blir det först när samarbete sker. Dvs när designern samarbetar med fotografen som plåtar, en modell som ska bära kläderna, en stylist som fixar håret, en tidning som ska publicera osv. När kläderna får en positiv känsla, då är det mode. Ida Klamborn har gjort flera samarbeten med artister som bla Silvana Imam, Zara Larsson och Seinabo Sey. Grymma kvinnor som byggt en stark personlig stil där kläderna helt klart bidrar till en schysst känsla.
Ida Klamborn testar alla sina kläder på sig själv för att ta reda på vilken känsla hennes kläder skapar. Kläder överlag kan ju få en att känna sig på ett visst humör en dag. Det är en härlig känsla när man tar på sig en outfit som gör en glad, energifylld och som ger en grym självkänsla och pepp resten av dagen. Helt fab! Nästan läskigt när man tänker på hur mycket inverkan kläder har i vår vardag.
Under utställningen Utopian Bodies- fashion looks forward på Liljevalchs ställde Ida Klamborn ut under temat Hållbarhet. Här presenterades många olika looks, där designerna tagit hänsyn till miljön och omgivningen i förhoppning om att nå hållbarhet. Ida Klamborn valde att bidra med en klänning som står för feminism och jämställdhet vilket ska leda till hållbarhet. Bravur till Ida som drar upp en social aspekt av hållbarhet, vilket är otroligt viktig precis som miljön och den ekonomiska aspekten är. Av alla som arbetar i textilindustrin är det ca 80 % som är kvinnor och de allra flesta arbetar under ett så kallat modernt slaveri, där man är fast som underbetald i dåliga arbetsmiljöer och har för hög arbetsbelastning. Vi peppar Ida Klamborn till att fortsätta föra talan för jämställdhet och hoppas att hennes design och budskap även ska höras internationellt.
Klädoteket gillar ju att veta hur och var saker blivit gjorda så vi passade på att ställa lite frågor kring produktionen. Ida syr inte upp sina kläder själv, utan de sker i en fabrik i Litauen. Hon gör mönstrena och syr upp en provkollektion själv som sedan skräddarna i fabriken kan titta på och sy efter. Materialet köps in på tygmässor och hon tänker på miljön när hon väljer. Just nu har Ida hittat ett sportmaterial som är miljövänligt.
Ida vann Elle galans pris som ”Bästa nykomling” år 2014 och har sedan dess blivit mer och mer känd. I år var hon nominerad till Sveriges Bästa Designer. Hon jobbar mer och mer utomlands, speciellt i Paris och London. ” Jag jobbar främst i London egentligen”, säger Ida och skrattar lite och menar att det är svårt att överleva som designer i Sverige när man gör kläder som inte är helt svarta 🙂
Vi avslutar med att tipsa om ett grymt nyhetsbrev, GIRL TALK, som man kan signa upp sig på genom Ida Klamborns hemsida. Det har just lanserats och skickas ut en gång i månaden. I nyhetsbrevet får man möta en kvinna som har någon form av kultur/konstyrke och som är kopplad till Ida Klamborn. Kan bli hur bra som helst!
Men hur peppigt?! Och tack för bra tips om nyhetsbrevet – signar upp mig direkt! <3
Eller hur Johanna! Grymt!