Trion bakom Yawama Kids

Det var Nicola Fackel som grundade Yawama of Sweden. Nicola är född och uppvuxen i Zambia men bor sedan flera år i Sverige. Yawama of Swedens filosofi är att kombinera afrikansk hantverksskicklighet med svensk design.

Tillsammans med bloggaren Clara Lidström och designern och stylisten Anna Lidström utvecklades konceptet Yawama Kids, ett barnsortiment som är helt unikt i sitt slag. Kollektionen innehåller produkter för barn i alla åldrar – som tar hänsyn till så väl miljö som producenter.

yawama the waves we make

Ni drivit projektet sedan 2014. Vad har hänt sedan start?

Anna: En hel del har hänt sedan starten. Först och främst så har vi utvecklat en rad nya produkter, från scratch och tagit fram olika färgställningar på våra fina gosedjur. Vi har även plockat in fler produktgrupper än de avsedda för barn. Då tänker jag på bland annat kopparsmycken, väskor och batikkuddar av olika slag samt produkter för det dukade bordet. Jag och Nicola har även gjort en spännande resa ned till Zambia där vi träffade producenter och inspirerades av mötet med olika driftiga och färgstarka människor och många besök på olika marknader.

Hur har ni delat upp arbetet sinsemellan? 

Clara: Designen och formgivningen står Anna för. Hon ser till att allting följer en röd tråd och hänger samman visuellt. Jag å min sida står för marknadsföring och ser till att sprida kännedom om våra produkter i social och traditionell media. Nicola sköter kontakterna med våra producenter på plats i Zambia, packar, sköter logistiken och alla siffror. Vi är ett bra team!

Yawama Kids , the waves we make

 

Clara & Anna, hur funkar det att jobba ihop som systrar? Har ni gjort det innan? 

Ja, vi har till och med skrivit en redesign bok tillsammans och vi är bra ihop och kompletterar varandra. Det är raka rör när man jobbar med en syster. Vi försöker samarbeta med våra jobb så mycket det bara går!

Är det svårt att säkra en hållbar produktion när den ligger i Zambia? Hur gör man? 

Nicola: Det ser lite olika ut från det ena leverantören till det andra. Fokus ligger till stor del på våra stickade gosedjurs projekt som har skapats med producenterna på plats i Zambia. Den tidigare nedlagda verksamheten blåste vi nytt liv i genom att komma med nya idéer, ny design, finanser och nytt GOTS certifierad garn från Tanzania. Transparens och öppenhet har varit A och O för vår utveckling då vi säkerställer att kvinnorna får skäliga priser för varje stickat djur. Utmaningen ligger fortfarande i att säkerställa att kvinnorna får möjligheten att sälja alla gosedjur de gör och då måste marknaden växa och vi jobba hårdare på säljsidan. Våra årliga besök till tillverkarna är kärnan i samarbetet med producenterna.

Yawama Kids

Är det svårt att få tillgång till ekologiska material att arbeta med i Zambia? 

Nicola: Det har varit en lång process att hitta ekologiskt garn och till de rätta priserna. Zambia är stora producenter av världs bomull men har inte kommit så långt i ekologisk bomullsodling eller i vidareförädling av bomull till garn -så ja det har varit svårt med tillgång till ekologisk material. Vi har möjligheter att förbättra oss vad det gäller stoppning av gosedjuren men har inte kunnat hitta lokalt material som skulle fylla säkerhetskraven för barnprodukter i Sverige och EU.

Är ekologiskt viktigt för er själva när ni handlar leksaker och gosedjur till barnen? 

Clara: Ja det är det absolut. Jag försöker vara noga med de grejer jag köper till barnen men även uppfostra släkten lite så att de inte kommer dragandes med de allra miljödummaste leksakerna i födelsedagspresent. Det är inte helt enkelt – då saker till barn ofta är av låg kvalitet, plastmaterial och har dålig hållbarhet. Det är synd att vi ger slit och släng till våra barn – de förtjänar bättre!

Yawama Kids , the waves we make
Till sist, vad händer 2016?

Clara: Under 2016 kommer stora förändringar ske i mitt företag, jag kommer växla upp och anställa. Dessutom släpper jag två böcker Kalas steg för steg och Laga steg för steg. Två kunskapsböcker för barn mellan 6-9 år. Där de steg för steg guidas till att fixa sitt egna kalas eller laga sin egen mat

Nicola : År 2016 gör Yawama en satsning på att jobba med återförsäljare som står för det Yawama står för. “GOOD” Antalet kvinnor som stickar gosedjur i Zambia har gått från 6 st kvinnor till över 20 st och nu har vi större produktionsmöjligheter. För att säkerställa kvaliteten väljer vi en försiktig expansion.

Kolla in Yawama Kids

Text: Helena Johnzon Dahl
Foto: Yawamas bilder

More from The waves we make

Surtantens 3 bästa syrningstips

“Surtantens syrade” tillverkar mjölksyrade grönsaker av ekologiska råvaror. Surtanten är baserat i...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *