Himmeli med Eija Koski

Eija Koski är världens enda konstnär med den vackra titeln himmelist. Eija har byggt sina himlar i 20 år. Hon ställer ut, föreläser och håller kurser i konsten att skapa himlar runtom i Norden och övriga världen. Att skapa takkronor av råghalm – eller himlar som de kallas – är ett gammalt finskt hantverk som upptäckts på nytt och tagit designvärlden med storm.

Namn: Eija Koski
Bor:  I en liten by, som heter Martois (nära Vasa, Finland)
Gör: Himmeli, dag och natt
Bakgrund: ekonom, som lämnade sin lovande akademisk karriär
Intressen: Helig geometri lockar otroligt mycket, den höstliga svampskogen och Qigongträning varje morgon.
Aktuell: Med boken “ HIMMELI geometrisk halmslöjd förr och nu som släpps 30/9 2016.

eija

himmeli kaffe

Vad är himmeli?

Himmeli är en geometriskt byggd skapelse, traditionellt gjord av råghalm.

Eija såg sitt livs första himmeli i en bondstuga hos sin moster, som hade byggt en av råghalm med sina egna händer. Det var kärlek från första ögonblicket.

Vad var det med himmeli som fångade dig den där gången som barn?

Jag tror, att jag som en liten flicka, blev fångad av himmelis närvaro och harmoni. Himmeli är så lätt att den rör sig i luftströmmen och man börjar följa dess rörelse. Och harmoni, det är en synonym för skönhet för mig.

himmlei eija

Eija har rest runt och föreläst och ställt ut på olika ställen i världen. Hennes senaste utställning var på Gallery A4 i Tokyo

Hur skiljer sig hantverket på de olika ställena?

Japanerna har en stor respekt för himmeli. De frågar om det finns något heligt i himmeli. Och jag svarar ja. Finnarna är mest intresserade av hur många timmar det tar att bygga en himmeli.

Vad är skönhet, enligt dig?

Skönhet är harmoni, de rätta proportionerna. Platon har sagt att den rätta skönheten är linjer, cirklar och deras matematiska form kombinationer. Jag understöder Platon. Hela Universumet har skapats enligt de rätta proportionerna, det är den mystiska heliga geometrin – i naturen, i det levande.

eija

Finns det något material som du inte byggt himmeli av, som du är sugen på att prova?

Jag har provat råghalm, olika naturmaterial, liksom vass och andra rörmaterial från trädgården, pappersrör, plast, metall, egengjorda pappersrör och gamla dörrgardiner som återbruksmaterial för himmeli. Just nu håller jag på att bygga en ny himmelimodell, som hänger på väggen inte från taket. I den nya vägghimmelin är de geometriska mönstren  tydliga. Jag vill prova all det här materialet  för att hitta de riktiga proportionerna.

Vilket är ditt favoritmaterial att jobba i?

Råghalm är det äkta materialet för mig, det första och det käraste. Vi har ju egen bondgård och jag kan  själv klippa material från våra ekofält.

himmeli brun

 

Var hittar du inspiration?

När jag blundar, börjar jag se geometriska former. Det här är en underligt och mystisk egenskap som jag är tacksam för. Jag ser mönster också i materiella världen: i tyger och kläder och tapeter. Den nyaste modellen kom från en balkongdörr i Japan.

Måste man köpa nytt material när man ska bygga himmeli, eller går det att återbruka något man har hemma?

Man kan börja med sugrör eller man kan också rulla papper med grillsticka och lim.

himmeli falt

himmlei himmeli

Du föreläser och håller workshop. Vem är den typiska himmeli-deltagaren?

Jag trodde först att det skulle vara en 40-årig kvinna som gör handarbete. Men det var för ensidigt tänkt. Kvinnor och män, urbana och från landet, unga och äldre, stylister från designvärlden och halmslödare – alla gör himmeli!

Du släpper boken ” Himmeli – geometrisk halmslöjd förr och nu” . Berätta om boken!

Första Himmeliboken som jag skrev, handlade mycket om inredning och finskt design. Den andra handlar mer om skönhetens filosofi. Och har mycket bredare utbud av material.

himmeli bird

pattern

Till sist, vad händer framöver?

Jag har grundat en Himmeli Movement i Japan med syftet att skapa en lite bättre värld med himmeli. Jag skulle också vilja börja med något liknande i Sverige! Och inte bara vilja, jag skall förverkliga det. En Facebookgrupp med namnet “Himmeli Movement In Sweden” ska starta på samma dag när jag har min bokrelease!

 

Vill du bygga en egen himmeli? Här får du instruktioner till en “lycka” direkt ur Eijas bok. 

Och missa inte att ta en titt på Eijas hemsida EKoArt

Du hittar fler av the waves intervjuer här.

Text: Helena Johnzon Dahl
Foto:Katja Lösönen

More from The waves we make

Fredrik Andersson, Huovinenart

Jag hittade Fredrik genom hans instagramkonto Huovineart och blev helt betagen av...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *