Totalt globalt, ny tv-serie om hållbar utveckling.

Ikväll startade “Totalt globalt” på Barnkanalen. En en serie om hållbar utveckling. Vi tog ett snack med Lotta Olin, en av seriens två producenter.

I UR:s ”Totalt Globalt” frågesport tävlar Maria Sid Achrén mot Gabriella Carlson. I mitten programledaren Tomas Åhnstrand. © Foto: Erik Amkoff/URFår endast användas i samband med denna serie
I UR:s fiktiva frågesport “Totalt globalt” tävlar Maria Sid Achrén mot Gabriella Carlson. I mitten programledaren Tomas Åhnstrand. © Foto: Erik Amkoff

Berätta om Totalt globalt!

Totalt globalt är en serie om hållbar utveckling och FN:s Agenda 2030. I seriens tre avsnitt ställs två tävlande mot varandra i en fiktiv frågesport om hållbar utveckling. Frågorna har sin utgångspunkt i FN:s Agenda 2030, som är hållbarhetsmål som världens alla länder enats om. Hållbarhetsmålen syftar till att göra världen mer jämlik och rättvis, att utplåna den extrema fattigdomen och att lösa klimatkrisen. Forskare och sakkunniga inom ämnet hållbar utveckling medverkar. Serien vänder sej till elever på mellanstadiet.

Vilken fråga tycker du var den mest spännande att jobba med?

Det var spännande att få veta mer om FN:s hållbarhetsmål. Det är 17 ambitiösa och hoppfulla mål som världens länder gemensamt kommit överens om som t ex  att ingen ska behöva leva i extrem fattigdom, att alla har rätt till utbildning och världen ska bli mer rättvis.

Blev ni själva klimatdeprimerade när ni jobbade med programmet, eller känner ni hopp?

Jo absolut, jag fick klimatångest under arbetsprocessen. Det gick inte att undvika. Samtidigt så har det varit hoppfullt att inse att det pågår så mycket forskning, så mycket tankar och hårt arbete för att lösa klimatfrågan.

Vad tycker du är det viktigaste för barnen att få med sig?

Många barn känner oro och ångest inför framtiden. Det märkte vi när vi var ute i klasser och träffade elever. Jag tror det är viktigt att eleverna inte lägger för stort ansvar på sig själva, att de få en känsla av att det finns många vuxna som verkligen jobbar med de globala frågorna, t ex genom FN:s Agenda 2030. Och att det faktiskt finns många lösningar på miljöproblemen; t ex nya och effektiva sätt att framställa ren energi genom sol och vatten och hur jordens resurser kan användas på ett mer hållbart sätt.

Varför behövs ett sådant här program?

Det är viktigt att de här frågorna diskuteras . Alla måste få en chans att vara med och prata om de globala frågorna och hur framtiden ska se ut.

När och var kan vi titta på programmet?

Totalt Globalt sänds på torsdagar i SVT:s Barnkanalen kl 19.25 med start den 22 september. Serien finns även på UR play och UR skola.

 

Text: Helena Johnzon Dahl
Foto: Erik Amkoff

More from The waves we make

Farbror gröns 3 bästa tips inför hösten

Johannes Wätterbäck aka Farbror Grön ger dig 3 tips inför hösten.  ...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *