Skönhet till vardags – En odyssé över Estrid Ericson och hennes livsverk Svenskt Tenn

estrids arbetsrum

I boken Skönhet till vardags följer författaren Anita Lignell Du Rietz Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson steg för steg i historien från starten som tennformgivare i liten skala fram till ansedd ledare för ett miljonföretag. Boken på 356 sidor är rik på bilder där fotografen Bruno Ehrs svarar för 38 nytagna fotografier i färg, med motiv från interiörer skapade av Estrid Ericson. Därtill finns cirka 400 historiska bilder, delvis från Svenskt Tenns arkiv.

estrid karmstol

– Med Svenskt Tenn skapade Estrid Ericson under mer än ett halvsekel sin egen värld av skönhet. Hennes vackra borddukningar för både vardag och fest och hennes utsökta blomsterarrangemang blev tidigt berömda. Hennes samarbeten med några av 1900-talets mest betydande formgivare, inte minst arkitekten Josef Frank, är legendariska. Men Estrid Ericson var inte bara en framstående estet och designer utan också en driftig företagare, och det är något som fascinerar mig, säger Anita Lignell Du Rietz, forskare och författare till boken.

estrid milles

Genom att beskriva hur samtidens kritiker uppfattade hennes insatser växer bilden fram av en inredningsfirma som ständigt förnyades och blev beundrad även utanför landets gränser. Estrid Ericson visade upp Svenskt Tenn i en mängd olika sammanhang, inte minst vid tre olika tillfällen, med egna utställningar på Nationalmuseum, en förmån som inte erbjudits samtida inredningsföretag varken förr eller senare.

estrid stilleben

estrid tennforemål

– Vad som inte är känt tidigare är att samtida kritiker hyllade Estrid Ericson, som den främste inredaren i vårt land under större delen av 1900-talet, avslutar Anita Lignell Du Rietz.

estrid omslag bok

Anita Lignell Du Rietz är forskare och författare och sedan 2009 ordförande i föreningen Estrid Ericsons Vänner. Hon har även tidigare skrivit om kvinnors företagande och bland annat gett ut Svenskornas företagsamma historia (2009) och Kvinnors entreprenörskap under 400 år (2013). Den erkända fotografen Bruno Ehrs har tagit de nya bilderna i boken. För den grafiska formen står den prisbelönte Petter Antonisen, art director.

Boken kommer finnas till försäljning på bland annat Svenskt Tenn från den 23 maj, 2018.

More from The waves we make

Designtorget i samarbete med sex formgivare – till förmån för välgörenhet

Inför Design Week har Designtorget inlett ett samarbete med sex formgivare som...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *