ARKTIS TAR PLATS PÅ NORDISKA MUSEET

I Arktis har människor levt i tusentals år. Idag möter denna del av världen utmaningar som berör oss alla. Arktis är hem åt fyra miljoner människor och omfattar även delar av norra Sverige. Nordiska museets kommande storsatsning Arktis – medan isen smälter låter besökarna möta människorna från några av jordens kallaste platser – en värld där livsvillkoren är i stark förändring.

Foto Camilla Andersson

Arktis – medan isen smälter skildrar vardagen för människan i ett dramatiskt landskap, tolkat och gestaltat i storslagen och känslig arkitektur av konstnärs- och designduon MUSEEA. Utställningens höjdpunkt är utformad som ett enormt isblock, med en djup spricka mellan då och nu. Här möter besökarna isens historia och framtid – men framförallt de människor som bor i dagens Arktis, genom foton, filmer och röster. Här finns även föremål som berättar om vardagen förr. Till exempel att något så enkelt som en nål, och att kunna sy, har varit en fråga om liv och död – eller att åtta plusgrader kan vara lika med skön inomhusvärme. Här bjuds även på kunskap om hur man håller fötterna varma, får i sig C-vitamin utan färska grönsaker, vilket klädmaterial som är mest vattentätt, att skidor får bättre fäste med päls på undersidan och berättelser om världens tillkomst.

Dokumentation med filmare Camilla Andersen

– “Förr var Arktis ett avlägset kulturgeografiskt område som få hade en relation till. Idag är vi alla berörda av förändringarna som pågår. Med Arktis – medan isen smälter vill vi berätta om alla de människor som lever och verkar på klimatets villkor, där den globala uppvärmningen sker som allra snabbast. Utställningen samlar ett spektrum av kunskaper och röster om livet i Arktis tack vare ett brett nordiskt samarbete och Stockholms universitet”, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman för Nordiska museet.

Med hjälp av stor uppfinningsrikedom och anpassningsförmåga har människor i Arktis utvecklat sätt att leva i samspel med kylan och isen, vilka erbjuder ständigt föränderliga villkor. Utställningen gör nedslag i de delar av Arktis som ligger i Norden: Qaanaaq på Grönland, Vatnajökull på Island, Rovaniemi i Finland, Narvik och Svalbard i Norge samt Arjeplog och Abisko i Sverige. Utställningen berör även Arktis öster- och västerut: Clyde River i Kanada och Jamal i Ryssland.

Utställningen öppnar 10 oktober 2019.

Läs mer på Nordiska Museet 

More from The waves we make

Wienerstänger. Recept från boken Glad Sommar

Wienerstänger med hallonsylt är en klassisk kaka som ofta finns på kafferep. Just...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *