Dags att beskära fruktträden

Vill man ha en bra äppelskörd till hösten så är det dags för beskärning. På Kiviks Musteri beskär man just nu 105.000 äppelträd för hand och delar med sig av tips hur du ska göra. 

Äppelträden är nu i vila och det är perfekt tid för underhållsbeskärning. Så länge det inte är kallare än -10 grader, vilket det sällan är i de skånska äppelodlingarna. Därför är Kiviks Musteri redan i full gång, just nu beskärs 105.000 träd av 14 personer. Allt arbete sker för hand. Varje träd beskärs på olika sätt beroende på ålder, storlek och äppelsort. Det är ett gediget hantverk.

Varför ska man beskära sina fruktträd?

– För att få ett starkt träd som ger bra frukt. Klippning främjar tillväxten i trädet, så träd som växer för lite ska därför beskäras mer, säger Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri.

-Som odlare beskär vi inte för att få så många äpplen som möjligt, hur konstigt det än låter, utan för att få en fin och jämn skörd över åren. Om ett träd ger mycket frukt ett år så vilar det ofta nästa år och ger då färre äpplen, berättar Jan.

Vad ska en privatperson tänka på om man vill få en fin skörd?

-Först bör man ta bort alla sjuka och skadade grenar, det minskar även risken för sjukdomar och svamp. Gallra sen bland 1-årsgrenarna, ta bort de inåtriktade, uppåtgående och de som skaver mot varandra, men ta inte bort alla, spara de du vill ska utvecklas till nya fruktgrenar. Ta sen bort grenar i kronan som förhindrar solen från att nå in och låta äpplena mogna och få fin färg.

På Musteriet låter man inget gå till spillo, kvistar och grenar mals till flis i äppelraderna. Ett naturligt näringstillskott som också förbättrar jordstrukturen.

Till Kiviks musteri

More from The waves we make

Malin Viola Wennberg, ny modebloggare på The waves.

Vi är väldigt glada att välkomna Malin Viola Wennberg som The waves...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *