Stick-AW: Ullen, garnet och fåren

Välkommen på stick-aw med fri entré i museets stora hall där det stickas, utbyts idéer och inspirerar varandra. För dig som är nybörjare finns stickhandledare och material på plats.

Foto: Nordiska Museet

Program

15.00–20.00 Stick-aw i Stora hallen 

Vi ses och stickar i restaurangen och vid långbord i Stora hallen.  Stickhandledare finns på plats för dig som behöver hjälp att komma igång. Svenskt ullgarn från bl.a. Rodens Ullbruk och Rockbonden finns till försäljning och utvalda hantverksviner hittar du i restaurangen. Fri entré.

Foto: Nordiska Museet

Program i Samlingssalen

17.00-17.30 Presentation av Nordiska museets stickade jubileumskollektion –  i samarbete med Alexander Stutterheim 

I samband med vårt 150-årsjubileum lanserar vi ett designersamarbete där Alexander Stutterheim ger föremål från museets samlingar ett nytt liv. Både mönstrade vantar och stickade höga raggsockor som skänktes till museet 1873 har inspirerat kollektionen, tillsammans med en halsduk stickad under andra världskriget och en mössa från förra sekelskiftet. Alexander som själv arbetar mycket med småskalig, lokal produktion har sin bas på Öland och den handskyttlade kapselkollektionen är helt skapad i svensk ekologisk ull. Kollektionen består av mössa, halsduk, raggsockor och vantar och kommer finnas till försäljning i Museibutiken.  Under fyra veckor visas även de utvalda museiföremålen. Vanessa Gandy (Chef Museiupplevelse Nordiska museet) och Alexander Stutterheim berättar om projektet.

Kort paus

17.40–19.00 Samtal: Ullen, garnet och fåren 

Sverige importerar över 1,700 ton ull varje år, samtidigt som mer än hälften av den ull som produceras av svenska lantbrukare slängs. Hur kan vi ta till vara på den svenska ullen på ett bättre sätt? Våra garnproducenter och klädföretag har svårt att hitta ull av rätt kvalitet till rätt pris.  Ett enormt resursslöseri av en råvara som skulle kunna förse alla stickare och svensk industri med ett regionalt producerat, biobaserat och återvinningsbart material.

Medverkande:

  • Ulla-Karin Warberg, Nordiska museets intendent, resonerar kring hur vi använt ull genom tiderna och berättar om vårt textila kulturarv.
  • Caroline Owman  är filosofie doktor i museologi och gästforskare på Nordiska museet.  Owman lyfter modernitet, får och ull för att sedan spinna vidare på begreppen natur-kultur och människa-djur. Vidare reflekterar hon kring fåret som ullproducent och nystar i hur får, ull och människa skulle kunna vävas samman på mer hållbara sätt.​ 
  • The Swedish Wool Initiative 
    Sedan 2020 driver Axfoundation satsningen the Swedish Wool Initiative som syftar till att skapa förutsättningar för svenska företag att få tillgång till konkurrenskraftig svensk ull av hög kvalitet. Visionen är att noll procent av svensk ull går till spillo. Projektet är ett sektoröverskridande samarbete, där aktörer från hela värdekedjan samverkar för att skala upp användningen av svensk ull samt bidra i omställningen till en hållbar och cirkulär industri. Initiativet samlar företag som normalt sett är konkurrenter, men som nu arbetar med en gemensam hållbarhetsfråga.Frånprojektet medverkar Johan Sidenmark (Axfoundation) och Camilla Olsson och Elin Dahl Sandren (Filippa K).
  • Moderatorer under kvällen är Erika Åberg och Frida Arnqvist Engström som har mångårig gemensam erfarenhet av slöjd- och hantverksvärlden. Tillsammans skapar de olika samtalsrum – där konsten, slöjden, konsthantverket, pysslandet och framförallt samtalet kring görandet får ta plats. Erika Åberg är författare till flera hantverksböcker, utbildad hemslöjdskonsulent, pedagog och slöjdare. Hon är föreläsare, folkbildare och kursledare med fokus på handgjort skapande. Frida Arnqvist Engström är journalist, föreläsare och författare och driver sedan 2008 bloggen Kurbits, om samtida och framtida slöjd och hantverk. 

Biljetter

  • Fri entré till stick-aw i restaurangen. Vill du uppleva utställningarna behöver du köpa entrébiljett.
  • Du behöver biljett till föreläsningen och samtalet i Samlingssalen, där antal platser är begränsat. Biljetten gäller även som entrébiljett till museet och utställningarna under hela dagen.

Köp din biljett här

Så här gör du sashiko

Så här gör du en himmeli

Broderi på Kånken

Så här gör du en lönnlövsgirlang

More from The waves we make

Dags att beskära fruktträden

Vill man ha en bra äppelskörd till hösten så är det dags...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *