Melting Together

Handarbetets Vänner Galleri visar under sommaren utställningen Melting Together med textilkonstnärerna Daniela Doe, Maja Michaelsdotter och Hanna Åström. De tre konstnärskapen både kontrasterar och vävs samman i lösa förbindelser. Tuftning, stickning och vävning presenteras på nya sätt som aktiverar kroppen och tanken. Gemensamt delar de ett lekfullt intresse i färg och form, där det grafiska formspråket står i centrum.

Daniela Doe (f.1996, baserad i Malmö)

Daniela Doe är en portugisisk multidisciplinär designer med franska och togolesiska rötter. Hon har en kandidatexamen i modedesign från Architecture University of Lissabon och en master i kommunikationsdesign från Fine Arts University of Lissabon.

Daniela har utvecklat ett specialintresse för handgjorda textilier och hållbara praktiker. Hon fokuserar på att skapa unika textila verk och hålla workshops kring upcycling och olika hantverksmetoder som kan appliceras på bärbara textilier och textil design. Intresseområdet för Daniela ligger i att göra grafisk design mer bemärkelse värd genom traditionella handarbeten. Detta genom att översätta grafisk design till textilier genom metoder så som, tuftning, broderi och textiltryck. Genom dessa tekniker skapar hon gobelänger, möbler, skulpturer och kläder. Danielas skapande har alltid kretsat kring att utforska människans samhörighet med naturen. Hon tittar nära på detaljer, organiska former och lekfullhet i textur och färg, vilka reflekterar hennes uppväxt.

Maja Michaelsdotter (f. 1985, baserad i Malmö)

Maja Michaelsdotter är utbildad vid HDK i Göteborg, sedan examen har Majas verk utställts på bland annat Kulturhuset Stadsteatern, Liljevalchs Konsthall, Uppsala Konstmuseum, Misschiefs och Nationalmuseum. 2021 tilldelades hon Laurits konsthantverkpris. Sedan 2019 samarbetar hon med konstnärskollektivet Misschiefs och planerar just nu ett internationellt projekt tillsammans med Paola Bjäringer som är initiativtagare till Misschiefs.

Majas arbete tar ofta upp teman från det vardagliga livet, men genom att leka med skala och placering presenterar objekten ett kontrasterande lager av mening och visar ofta på en komisk eller absurd aspekt av världen. Hennes arbete visar en slående fascination av allt som lever, våra biologiska kroppar och organ av kött och blod såväl som sinnets komplexitet. Maja hänger sig ofta till ämnen som betraktas som tunga eller problematiska, vilka i arbetet visas med en ärlighet som framför allt hyllar livets kraft.

Hanna Åström (f. 1982, baserad i Stockholm)

Hanna Åström har tidigare läst fristående kurser vid Textilhögskolan Borås (2020-2021) och tagit basåret i vävning på Handarbetets Vänner Skola (2021-2022). För närvarande läser hon kandidatprogrammet i textil på Konstfack, där hon tar examen 2025.

För Hanna handlar det mycket om själva görandet. När händerna får arbeta fokuserar hon bättre, samtidigt som tankarna kan flöda fritt och vila. I den avkopplingen kommer idéerna. Hon tänker i färg, samspel och kontraster, kall gråskala och klara nyanser.

Formerna är geometriska, materialet är ullgarn. Sedan en tid utforskar Hanna stickningens möjligheter och testar dess uttryck och gränser. Vad händer när man använder stickning som konsthantverklig teknik och flyttar det stickade materialet från kroppen, där vi är vana att se det, och istället placerar det i rummet?

Vernissage onsdag 12 juni kl 17–19.
Utställningen visas till 14 september.
Galleriet är öppet torsdag–lördag kl 12–16.
OBS! Galleriet är stängt under hela midsommarveckan, 20–22 juni.
Adress: Djurgårdsslätten 82–84.

More from The waves we make

Svart Rya – ett verk av Pasi Välimaa

Utställningen Svart Rya – ett verk av Pasi Välimaa hittar du på...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *