Så här gör du Sashiko!

I söndags styrde vi kosan mot Hornstull och Återvinningsfesten som arrangeras av föreningen Medveten Konsumtion sista helgen i maj varje år. Vi hade blivit inbjudna av Hornstulls galleria att hjälpa till att laga jeans. Vi hade med oss lappar, nål, tråd och en liten del av vår kollektion som inspiration. Dagens tema var att laga för hand.

Sashiko the waves we make

Sashiko thewaveswemake

Sashiko the waves remake

 

Sashiko

Sashiko är japanska och betyder ordagrannt ”små stygn”. Traditionellt har det använts för att förstärka delar av ett plagg eller laga hål genom att sy fast en ny lapp för hand. Den vita tråden på det indigofärgade tyget ger sashiko dess distinkta look. Det är superenkelt och blir hur snyggt som helst!

Sashiko the waves we make

Vi bjussar gärna på beskrivningen, det är bara att sätta igång och laga.

Det här behöver du:

1 jeanslapp

1 bit vit tråd

1 nål

Gör så här:

Nåla eller tråckla fast tygbiten på ovan- eller undersidan av dina jeans. Trä nålen med en bit tråd som är ungefär lika lång som din underarm.  Nu är det bara att sätta igång och sy med små fina stygn fram och tillbaks över ytan. Stygnen ska vara lite längre än mellanrummen mellan dem. Om det inte blir helt rakt och jämt så gör det ingenting, det är bara ”wabi sabi” som man säger i Japan. Där ser man skönheten i imperfektionen. När tråden börjar ta slut fäster du genom att vända och sy tillbaks ett par stygn. Vips så är din lagning klar och du kan använda dina jeans ett tag till! Lycka till!

Sashiko the waves we make

Känner du att du vill ha mer inspiration och hjälp med att komma igång så är du välkommen på en av våra workshops!

Vill du ha fler tips på hur du kan ta hand om dina jeans – kolla in här.

Text och foto: Remake

Skrivet av

Remake drivs av Stockholms Stadsmission. Remakes design grundar sig i hållbarhet och långsiktighet och alla produkter är skapade av tidigare använt material inkommet till Stockholms Stadmission.

1 Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *