Niki Sjölund, författare av boken “Vildplockat : ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar från den svenska naturen”, ger här sitt recept på Talkottesylt.
Sylt på tallkotte
För att göra sylt på tallkottar så använder du de gröna unga mjuka kottarna.
Rensa kottarna från barr och annat skräp.
Lägg 1 kilo kottar i en bunke och fyll på med 1 liter vatten, låt stå över natten.
Sila av vattnet i en kastrull, tillsätt 1 kilo socker och koka upp tills sockret löst sig.
Tillsätt kottarna i lagen och låt koka. Sänk värmen så lagen sjuder när kottarna öppnat sig. Om det börjar skumma mycket så kan du sänka värmen ytterligare.
Kottarna ska vara mjuka och lätta att tugga på när sylten är färdig, den kommer få en röd och fin färg, nästan som hallonsylt.
Läs the waves intervju med Niki Sjölund.
MumSiga tallstruntar
Kolla in fler vilda växter
Spännande.
Har faktiskt aldrig funderat på att använda tallkottar till att göra sylt på.
Kul att lära sig något nytt.
Ja det är verkligen kul med nytt!
Vi har tom köpt den färdiga i butiken.
Var den god? Vart köpte ni den?
Jag testade receptet på att göra tallkotte sylt. Säger bara en sak: Ta bort det. Kottarna var verkligen ingen höjdare i smak. Som såpa luktar ungefär med träig konsistens. Sockerlagen fick stå i en skål över natten, sen den kokat i en och en halv timma. På morgonen satt den stenhård, som berg i min fina glaskål. Bara att kasta.
När är det säsong på att plocka dessa?