Frida Ronge är den prisbelönta matkreatören som inriktat sig på modern nordisk matgastronomi som influeras av Japan. Hon jobbar som kulinarisk ledare på Tak och UNN. Med svensk-japansk matlagning som signum har Frida Ronge erhållit utmärkelser som prestigefulla ”Årets Rising Star” i White Guide 2013 och Karin Franssons Mentorpris i Årets kock-tävlingen 2014.
Namn Frida Ronge
Bor Hornstull
Gör Culinary Director på TAK & UNN
Intressen Yoga, surf och naturen
Aktuell med boken Rå som sushi, Natur och Kultur.
Foto Emily Dahl
Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Oj, dagarna är väldigt olika. Svårt att säga exakt, men det kan till exempel vara att ta fram en ny rätt ihop med våran R&D, jag sitter i ledningsgruppen så vi diskuterar mycket vad som skall hända framåt och den planeringen som det krävs. Sista tiden har det nästan minst vart en intervju per dag, vilket också tar en del tid. Jag gör även Tv i Nyhetsmorgon en del nu.
Berätta om din bok Rå som sushi
Jag arbetade med boken i vår pre opening fas, det var väldigt kul. Syftet med boken är att få fler människor att göra sushi hemma. Liksom inspirera hemmakocken att nå en bättre kvalité och äta mer lokalt, hållbart och närproducerad och att förstå att det inte är så svårt som man kanske tror. Det var viktigt för mig att det fanns busenkla recept men också recept för dem som vill försöka sig på det lilla extra.
Hur fick du idén att använda japanska tekniker till svensk fisk?
Det handlar nog om hjärtat till att tänka hållbart och smart. Min pappa har också haft fiskaffär länge så jag har ätit mycket fisk hela min uppväxt.
Hållbarhet är viktigt för dig, hur kommer det sig?
Väldigt viktigt! Det är liksom det som är en stor del till att jag drivs varje dag i detta yrket, liksom att man kan hjälpa till att förändra och försöka få människor att tänka på ett nytt sätt. När man driver en sån stor enhet som TAK är så hjälper man ju verkligen världen med aktiva val att bli bättre.
Forell, sill och makrill.
Vad kan man tänka på om man vill laga fisk och annan mat på ett hållbart sätt?
Att man tex köper MSC och ASC-märkta fiskar. Att man arbetar efter säsongen när det gäller grönsaker. Att man minskar vikten av protein på tallriken och ökar grönsakerna.
Vad har du alltid i skafferiet?
Chiafrön & knäckebröd (skrattar Frida).
Snabbpicklad makrill
Vilken fisk gillar du mest att laga?
Hälleflundra, bläckfisk och makrill är favoriter.
Vilken fisk gillar du mest att äta?
Havskräftor, bläckfisk, makrill & hälleflundra.
Vad gör du helst en ledig dag?
Yogar, tränar eller att få vara i skogen med en eld.
Vad händer framöver?
Mitt jobbfokus ligger på att sätta matkoncept och fokusera på sommaren och få det helt smasching bra på TAK, men att samtidigt hitta en mer balans i mitt privatliv och med jobbet.
Här bjuder Frida på receptet Snabbpicklad makrill
Fler spännande böcker och författare hittar du här