Ibland är en bakfull. Det gör lite ont i huvudet, en mår lite illa. Igår hade jag en sådan dag. Jag hade tänkt jobba massor också, vilket inte gick jättebra. Då skämdes jag lite pga är 30+ och borde veta bättre. En bra sak som denna för övrigt ej så produktiva dag förde med sig var dock att jag kom på världens bästa bakissmoothie!

Det finns en växt som heter älggräs (Filipendula ulmaria). Älggräs är, trots sitt namn, inget gräs, utan tillhör familjen rosväxter. Jättekonstigt. En hittar den ofta i fuktig mark och den brukar växa i större bestånd. Gnugga bladen så luktar det Jenka (alltså det där tuggummit som kostade 50 öre på 80-talet)! Både blad och blommor går att använda i köket, men växten blommar på sommaren, så jag plockar följaktligen bara bladen så här års. Så här kan älggräs se ut i maj:

Processed with VSCOcam with f2 preset

Älggräs innehåller salicylsyra, som verkar smärtstillande och det är här bakistemat passar så bra in. Jag hade plockat älggräs ett par dagar tidigare och hade det stående i ett glas vatten i kylen (jättebra sätt att förvara örter på, de håller lääänge), så jag slängde helt sonika ihop en smoothie av älgört plus den frukt som fanns hemma och resultatet blev toppen! Min huvudvärk försvann! Det var säkert pga placeboeffekt, men ändå. Jag är så sjukt nöjd! Vet dock inte om jag tyckte det var jättegott, det kändes lite konstigt att inta flytande Jenka. Det smakar nog bättre med mindre andel älggräs i. Testa själv! Så här gjorde jag i alla fall:

Mixa ihop följande ingredienser och servera direkt

1 banan

7 blad älggräs

1/2 dl fryst mango

2 dl mandelmjölk

Processed with VSCOcam with f2 preset

Ganska trevligt ändå.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *