Prästkrage! Den är så god! Blomman smakar päronsplit! Den här måste jag göra saft av, tänkte jag direkt när jag smakade blomman. I år verkar dessutom vara ett riktigt prästkrageår. I alla fall i norra Fornbro, där blommar just nu tiotusentals prästkragar. Jag gav mig således ut på ängarna i måndags och plockade korgen full av prästkrageblommor. Sen blev det saft! Saften blev inte riktigt så päronsplitig som jag hade hoppats på, men den blev väldigt läskande och god.

Processed with VSCOcam with c1 preset

Ungefär så här gjorde jag:

200 st prästkrageblommor

1,5 l vatten

1,5 kg socker

2 st citroner

2 påsar (à 30 g) citronsyra

Skölj blommorna i kallt vatten. Skiva citronerna och varva med blommorna i en skål. Koka upp vatten och socker till en sockerlag. Rör ner citronsyran i sockerlagen. Häll lagen över citronprästkrageblandningen och täck över skålen. Låt stå i 3 dagar. Sila saften genom durkslag + kaffefilter och häll upp på flaska. Satsen räcker till två flaskor. Förvara flaskorna i kylskåpet så håller de hela sommaren. Tillsätt natriumbensoat tillsammans med citronsyran om du vill lagra saften över vintern.

Jag är ganska dålig på att mäta upp ingredienser och brukar laga mat, baka och koka saft lite på känsla. Därför är nästan alla recept jag publicerar här ungefärliga. Sorry, men sådan är jag. Ska försöka bättra mig.

prästkragesaft på gång

 

På återseende!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *