2K16!

Jag var i vanlig ordning ansvarig för desserten vid årets nyårsfirande. Då jag är besatt av både vårbrodd samt smakkombinationen röda vinbär och kanel kändes det naturligt att arbeta vidare på det temat. Det här är vad som hände: Vårbroddspannacotta med skogshallon i kanel och röda vinbärssås toppat med kanelkanderad mandel.

Vårbroddspannacotta
Vårbroddspannacotta med skogshallon i sås av röda vinbär och kanel, toppat med kanelkanderad mandel.

 

Pannacottan gjordes i två varianter, en traditionell och en helt vegansk. Detta var första gången jag arbetade med agar-agar, något som visade sig vara en utmaning. Jag hatar agar-agar. Men det gick till slut. Och det blev läskigt gott!

Recept följer nedan, för den som är intresserad.

Pannacotta (6 port)

1 liten näve vårbrodd (torkad så här års)

2,5 dl grädde eller sojagrädde

2,5 dl gräddmjölk eller sojagrädde

0,5 dl strösocker

2 gelatinblad eller 30g agar-agar flingor

Lägg gelatin/agar-agar flingor i blöt i kallt vatten och låt dra i 5-10 min. Värm grädde och mjölk tillsammans med socker och vårbrodd. Låt koka upp. Sila bort vårbrodden. Rör ner gelatinblad eller agar-agar. Gelatinet löser sig snabbt. Agar-agar tar däremot ca. tusen år. Nåja, nästan en timme i alla fall. Sila bort eventuella geleklumpar och häll upp i portionsformar. Ställ formarna kallt i minst 3 timmar.

Magi sker med grädde och hö.

Röda vinbärsås

1 l röda vinbär

1 kanelstång

2 dl strösocker

Koka bären mosiga. Sila bort skal och kärnor. Koka upp bärsaften tillsammans med socker och kanelstång. Låt koka i ca 15 min. Ställ såsen att svalna och låt kanelstången ligga kvar tills det är dags för servering.

Kanderade mandlar.

sötmandel

1 dl strösocker

1 dl vatten

1 msk kanel

Koka vatten, socker och kanel tills konsistensen blir som sirap. Rör ner mandlarna. Häll upp smeten på bakplåtspapper och låt svalna. Hacka.

Servering: Lägg hallon (gärna präktigt självplockade skogshallon) på pannacottan i formarna. Häll på vinbärssås och toppa med de hackade kanderade mandlarna. Sen är det bara att börja mumsa.

Gott Nytt År!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *