_DSC0274-001
Igår la vi sista handen vid balkongen och äntligen är vi klara. Att det kan ta så lång tid att fixa i ordning en så liten yta… Eftersom vi inte har någon bil har det blivit många cykelturer för att fixa med blommor och växter, men man förvånas varje gång över hur mycket man faktiskt kan frakta på cykel. Många av växterna har vi drivit upp från frön och det gör det liksom ännu lite roligare. Vår gurkplanta (som aldrig tycks vilja sluta växa) började som små frön som sedan förvandlades till decimeterhöga, taniga gröna spröt och som sedan har vuxit upp till en ståtlig meterhög grön buske (i brist på bättre ord). Nu har den gula blommor och man ser redan tillstymmelse till ett 30-tal små gurkor. I nuläget är de bara några centimeter långa, men förhoppningsvis kommer några humlor eller andra insekter och sätter sig på blommorna så att vi i sommar kan skörda en riktigt stor omgång med ekologisk gurka.

Tobaksplanta och ekologisk gurka.

Förutom gurkan har vi sått ringblomma, luktärt och kryddväxter och snart ska även en omgång sallatsfrön få åka ner i jorden. I övrigt har vi nästan uteslutande satsat på växter som går att övervintra alternativt användas i matlagning eller hudvårdsprodukter. Dessutom har vi köpt lokalt odlade växter från Ekerö, vilket inte är alls långt från där vi bor. Alla grönsaker och kryddor är naturligtvis ekologiska och allt på balkongen odlas i ekologisk och KRAV-märkt jord.

Vi har flera plantor med lavendel och jag planerar att använda blommorna i olika hudvårdsprodukter framöver. Pelargonen och murgrönan hoppas jag kunna övervintra så att vi kan njuta av dem även nästa år.

_DSC0270-001

Pelargon, murgröna, luktärt och lavendel.

Även om vi suttit mycket på balkongen tidigare i vår så har det inte varit riktigt samma sak utan ett ordentligt bord, ett färdiglagt golv och växter. Vi kände att vi behövde ha en proper balkonginvigning så igår kväll drack vi rosévin och grillade majskolvar som vi åt med ugnsrostad potatis och en stor sallad.

Rosé på balkongen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *