Glutenfri och vegansk morotskaka

_DSC0318

Morötter är säsongsmat som kan ätas året runt tack vare att de enkelt kan lagras och sparas. Precis som potatis och äpplen. Morötter är ju dessutom himlans billigt och rikt på nyttiga vitaminer och mineraler. Morotskaka är därför perfekt om man vill ha en nyttigare dessert och samtidigt vill äta billigt. För det går alldeles utmärkt att äta billigt även om man har en tight budget. Hur som helst, klassisk morotskaka är ofta täckt av ett lager färskost, men jag gör min morotskaka helt vegansk genom att toppa den med nötter och frön som får en krispig yta när kakan gräddas i ugnen. Om man har en tight budget kan man välja att garnera kakan med enbart solroskärnor, vilka finns att köpa oerhört billigt i mataffären.

 

Morotskaka

1 form

4 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1/2 tsk kanel
1/2 tsk malen nejlika
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk äkta vaniljpulver
3 morötter
2 chiaägg (Blanda 2 msk chiafrön med 6 msk vatten och låt stå tills det blivit en geléaktig massa)
3,5 dl mandelmjölk (eller annan vegetabilisk mjölk)
1,5 dl vatten

Topping

2 dl cashewnötter
0,5 dl solrosfrön
2 msk kokosolja
1 msk kokossocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en form med kokosolja och ställ åt sidan.
Blanda havregryn, bakpulver och alla kryddor i en bunke.
Riv morötterna på den grova sidan av ett rivjärn och blanda ner i havreblandningen.
Blanda samman de färdiga chiaäggen med mandelmjölken och vattnet och tillsätt till havre- och morotsblandningen. Häll sedan smeten i bakformen.
Ta fram en ny bunke. Hacka cashewnötterna grovt och blanda tillsammans med solrosfrön, kokosolja och kokossocker till en kladdig massa. Strössla över nötblandningen på kakan och grädda den i 30-45 minuter i mitten av ugnen. Den är klar när toppingen fått en fint gyllenbrun färg.
Låt kakan svalna innan du serverar den.
Ett tips är att göra kakan i små ugnsformar (se bild). Dessa är perfekta att ställa fram till middagsgästerna om man vill undvika att skicka stora formar runt bordet. Småformar är också smidiga att ta med sig ut i picknickkorgen. 
 
Den här morotskakan har vuxit fram i olika steg. Jag älskar havregrynsgröt och kan äta det tre gånger om dagen ibland. Det hela började med att jag en dag tillagade gröten lite för länge så att den blev ungefär som att den hade bakats i ugnen. Ytan blev liksom krispig på något sätt. Den dagen hade jag lämpligt nog smaksatt gröten med kardemumma och kanel, så hela frukosten smakade som en dessert. En annan dag provade jag att ha rivna morötter i gröten, vilket gav en helt fantastisk smak. Jag kom då att tänka på min bakade gröt jag gjort av misstag en tid innan och tänkte att det borde bli en succé att kombinera den bakade gröten med morotsgröten för att göra en morotskaka. Sagt och gjort. Med ett par chiaägg och lite vegetabilisk mjölk förvandlades två grötrecept till ett dessertrecept. För att optimera det ytterligare toppade jag kakan med mina favorittoppings som jag nästan alltid har på gröten – nötter och frön. Och med det gjort hade jag det perfekta receptet på en god och nyttig morotskaka som dessutom är billig att tillaga. Hoppas att ni kommer gilla receptet lika mycket som jag gör!

2 Comments

    • Vad roligt :) Hoppas du kommer gilla receptet och hojta gärna till när du har testat det, vore så roligt att höra vad du tycker. Kram Sofia (och en extra för lilla Monika, jag tänker fortfarande på hur sorgligt det är :( Så, en extra kram!)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *