_dsc0218

Den första snön har kommit och jag tänker tillbaka på den härliga sensommarkväll på landet när min mamma hade lagat fyllda paprikor inspirerade av Diadonnas recept i Femina. Vi satt på den inglasade altanen och åt, drack gott vin och pratade, samtidigt som solen gick ner över sjön.

Jag älskar vinter, snö, frost och kyla och har ingenting emot att vi går mot kallare tider. Men visst kan det ändå vara härligt att tänka tillbaka på de där varma kvällarna, det daggvåta gräset och ljuset, speciellt när molnen står lågt och det känns som att mörkret aldrig riktigt lättar. Sådana dagar gillar jag att plocka fram något recept som har den här typiska sommar-feelingen. De där fyllda paprikorna som min mamma lagade är ett perfekt sådant recept. Nu har jag gjort min egen variant av just det där receptet och jag planerar att prova många fler varianter av det framöver. Fyllningen kan man ju anpassa efter säsongens råvaror och genom att variera den kan man skapa flera olika rätter utifrån samma recept. Smart, tycker jag.

_dsc0207-001

Fyllda paprikor

4 portioner

4 paprikor, förslagsvis 2 gula och 2 röda
200 g svarta oliver, urkärnade
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g kokta kikärtor
390 g krossade tomater
1 dl okokt mathavre
salt & svartpeppar
150 g fetaost (byt ut mot tofu för att göra vegansk)

Instruktioner

Värm ugnen till 225 grader.
Dela paprikorna på längden och ta bort kärnorna. Lägg halvorna på en bakplåtspappersklädd plåt.
Koka mathavre enligt anvisningarna på förpackningen. Hacka under tiden oliverna och den gula löken. Hetta upp en stekpanna och fräs lök och vitlök tills det fått lite färg. Häll ner de krossade tomaterna i pannan och blanda sedan ner de hackade oliverna samt kikärtorna. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör till sist ner mathavre i tomat- och kikärtssåsen.
Fyll paprikahalvorna med såsen och grädda i mitten av ugnen i ungefär 30 minuter. Ta ut plåten och smula fetaost över paprikorna. Sätt ugnen på grillfunktion och sätt in plåten i ytterligare 10 minuter, eller till osten fått lite färg.

Servera med en stor sallad och nybakat bröd.

_dsc0190-001-2

_dsc0221-001

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *