Imorgon är det andra advent. Redan! Det är bara två helger kvar till jul och jag förstår inte riktigt vad som händer om jag ska vara ärlig. Vart tar tiden vägen? Jag har i alla fall börjat köpa julklappar så smått och jag måste säga att det går enklare än vanligt i år. Som vanligt försöker jag tänka så hållbart som möjligt när det kommer till julklappar. Det som går köper jag ekologiskt/miljömärkt eller gör själv och när det inte går försöker jag tänka nytta/glädje. Alltså, hur mycket personen ifråga kommer använda julklappen eller hur gärna personen vill ha den. Less is more för min del, det är inte antalet julklappar som är det viktiga, utan fokus är på vad som finns i paketen. Hur är det för er? Har ni börjat shoppa julklappar än?
Oavsett om ni har börjat julstöka eller inte så tänker jag att det kan vara trevligt med lite julbak såhär en lördag. Lagom till första advent bakade jag lussekatter och eftersom det snart är lucia (och andra advent) är det väl hög tid att dela med sig av receptet.
Lussekatter (glutenfria + vegan)
ca 25 st
75 g mjölkfritt smör
2 dl vegetabilisk mjölk
1 paket jäst (för söta degar)
2 tsk fiberhusk
1 dl vegansk kvarg (jag använde Alpros)
1 dl kokossocker eller stevia strö (eller vanligt strösocker om man så vill)
0,5 g saffran
1 krm salt
500 g fin glutenfri mjölmix
Smält smöret och blanda ner den vegetabiliska mjölken. Värm försiktigt tills blandningen har en temperatur på 37 °C.
Smula jästen i en bunke och tillsätt sedan smör- och mjölkblandningen. Blanda ner fiberhusken och låt smeten svälla i 10-15 minuter.
Blanda ner vegankvarg, saffran, socker och salt och rör noga.
Arbeta sedan in mjölet, lite i taget. Spara någon eller ett par deciliter mjöl till utbakningen.
Låt degen jäsa i 30 minuter.
Dela degen i mindre bitar och forma lussekatter. Lägg lussekatterna på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
Värm ugnen till 250 °C.
Tryck ner russin i ändarna på lussekatterna och pensla med lite smält mjölkfritt smör.
Grädda mitt i ugnen i 5-8 minuter.