Sabina Kramle är den svenska upcyclingprinsessan som kan göra precis vad som helst av vad som helst: Skålar gjorda av plastgafflar och kjolar av läskburkar. Hon hittar inspiration i det som vanligtvis hamnar i papperskorgen och ser med öppna ögon på skräp samtidigt som hon ställer sig frågan: “Kan jag göra något av det här?”
TRÅD: Hur startade du?
Jag har alltid älskat att jobba med händerna och att skapa någonting från ingenting. En dag var jag ute och samlade in ringar från ölburkar, du vet, den man öppnar med, till ett projekt, när jag sprang på Victoria Secrets svenske visningsprojektledare. Hon såg min väska – en väska jag gjort av läskburksringarna jag samlade. Hon frågade om jag kunde tänka mig att designa accessoarer till showen. Självklart sa jag ja. Efter den visning var jag inspirerad och mer självsäker att visa mina grejer för andra. Med stort stöd från vänner och familj startade mitt företag HugSmile 2012, ett miljövänligt företag som arbetar med upcycling .
TRÅD: Vad inspirerar dig?
Övergivet material inspirerar mig! Jag älskar att investera tid och kärlek i något för att göra det värdefullt och användbart. Idéerna för min design kommer från en kombination av två saker: först och främst från mina materialexperiment. Jag samlar på allsköns skräp som jag omvandlar med hjälp av smältning, polering, bockning, vävning och så vidare. Det andra är att jag ställer mig frågan vad jag behöver – svaret kan till exempel vara en ny lampa, ett smycke eller en väska. Jag utgår ifrån behovet och försöker hitta den bästa tekniken för att tillverka det. För ett tag sedan satte jag upp ett mål att ersätta alla de saker som jag äger med mer miljövänliga, handgjorda alternativ. Det tar lite tid, men en dag så!
TRÅD: Berätta om ditt senaste projekt
Mitt senaste projekt är en bustier gjord av burkringar och metall från burkarna. Det tog mig 50 timmar att göra den. Den största utmaningen var att få till passformen, eftersom det det är ett plagg du absolut inte vill tappa! Jag polerade på insidan för att göra det bekvämt och fodrade den med tyg för att den inte skulle vara genomskinlig. Slutresultatet är slående med sin metalliska glans och den har jämfört med en rustning och beskrivits som ett smycket .
TRÅD: Vilken roll tror du upcycling i allmänhet spelar för mode i framtiden?
Min förhoppning är att det blir en mycket större del av modebranschen! Upcycling handlar om att få ut det bästa av två världar. Vi kan fortsätta konsumera samtidigt som vi låter vår planet återhämta sig. Personligen har jag gått från att köpa nya kläder varje vecka till att bara handla second hand och göra mina egna upcyklade plagg. Hittills har jag bara sett fördelar. Jag shoppar med ett gott samvete, får mer pengar över i plånboken, hittar unika plagg har en mycket mindre soppåse!
TRÅD: Har du några roliga och enkla idéer för andra som vill prova upcycling?
Allt kan upcyclas! Så mitt första tips är att försöka titta på material på ett annat sätt. Vad brukar du köpa och vad vill du kasta bort? Plast är ett bra exempel som används i många engångsförpackningar. Jag har till exempel gjort skålar genom att smälta ner och gjuta nytt. Om man vill försöka det hemma är det dock viktigt att tänka på att vara i ett väl ventilerat utrymme eftersom smältande plast frigör giftiga gaser som kan vara farliga att andas in. Ölburksringar är annars ett hett tipssom jag använt mig mycket av. Jag har förutom bustiern och väskorna som jag redan nämnt gjort kepsar, kjolar och örhängen. Med några googlingar kan du hitta helt fantastiska DIY upcyclingprojekt att dra igång.
TRÅD: Vilka är dina drömmar och planer för framtiden ?
Jag har alltid drömt om att skapa arbetstillfällen för andra. Än så är det bara jag som jobbar med företaget men om saker och ting går som jag önskar så kan jag så småningom starta upp produktion i min pappas hemland Bangladesh. På det sättet skapar jag schyssta arbetstillfällen där det finns ett stort behov samtidigt som fler miljövänliga alternativ blir tillgängliga på marknaden!
Text: Paula Ponzer
Översättning: Jennie Johansson
Foto kollektionsbilder: Tam Thi Le Cao
Fot Porträttet Sabina: Christer Wallentin