Coach Helena

Under modefestivalen Fashion UP! anordnar Klädoteket även en designtävling. De designers som får tävla kommer att få både designa och sy en outfit under tidspress. Eftersom det kan vara en stor utmaning och lätt att man kör fast, får de tävlande stöd och inspiration av coachen Helena Lundström. Som en Tim Gunn i Project Runway kommer Helena att inspirera och pusha deltagarna till bästa resultat.

image4-e1454882652223

Helena Lundström är en norrbottnisk designer och sömmerska som är tillbakakommen till Göteborg efter några år i Stockholm, Malta och Milano. Nu bor hon i Majorna och jobbar med bland annat redesign, scenkostym samt finskrädderi. Huvudsysslan är brudklänningar.


Du är själv designer och sömmerska. Hur ser din design ut? 

Min egen design är för tillfället inspirerad av japanskt mode och av 70-talet och 90-talet. Rena linjer, intressanta material och färgkombinationer. Som sömmerska är jag mer intresserad av passform och att ge kundens kropp och smak den uppmärksamheten som den förtjänar.

Vad tror du blir utmaningen för deltagarna? 

Utförandet tror jag är svårast under press om man inte är van vid att sitta mycket vid symaskinen och klippbordet. Det gäller ju att revidera sina idéer några gånger under en sådan process och det blir mer nerve wrecking när man har så begränsat med tid. Att hitta balansen mellan att tro på sin idé och göra den fullt ut men ändå kunna se när något inte funkar eller är för ambitiöst. Det blir spännande att se hur deltagarna arbetar och förhoppningsvis kan jag stötta dem i både idégenererandet och i utförandeprocessen.

Vad kommer du att bidra med? 

Stöd, idéer, jag kommer att ställa viktiga frågor samt bidra med praktiska och tekniska kunskaper.

timfashion

 

Har du lagt upp ngn strategi? Kommer du att vara sträng eller peppande? 

Jag är nog sällan sträng men däremot är jag inte rädd för att ställa tuffa frågor och ifrågasätta om jag ser att någon skulle kunna utvecklas av det. Mest hoppas jag att jag kan vara ett stöd och en trygghet i en pressad situation. Jag tror att ärlighet samt en konstruktiv och positiv inställning är grunden till känslan av trygghet i detta läge.

Till sist, vad kan vi förvänta oss av Fashion UP! 2016?

Jag hoppas att Göteborg (och Sverige) ska förstå vilket grymt initiativ detta är och att det starka engagemanget och intresset som finns i projektgruppen ska inspirera publiken och deltagarna. Det är otroligt viktigt nu att hållbart mode tar steget in i rampljuset och visar att hållbart mode inte bara är bra för miljön och samvetet utan också har många olika uttryck samt kan ta plats i modebranchen och i våra garderober.

Fashion UP! kommer att bli inspirerande, utmanande, skitkul och viktigt samtidigt.
Läs mer om designtävlingen härText: Helena Johnzon Dahl
Foto: Klädotekets arkiv. 
More from The waves we make

4 loppistips i Bohuslän

OBS! Pga rådande pandemi kan loppisar vara stängda i år, och du...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *