Välkommen Hosted by nature

Ni kanske har trillat in på Fannys inspirerande konto “Hosted by nature” på instagram, och har som jag, haft svårt att slita er. Fanny har tillsammans med sin Filip och deras två barn flyttat ut till en gård vid havet utanför Umeå. Och nu ska Fanny, till vår stora glädje, börja blogga på The waves we make.

fanny och dotter hosted by nature

Fanny som just nu pluggar, är snart klar med sina studier.

Berätta! 

Ja det känns ofattbart, nästan så att jag måste nypa mig i armen emellanåt. Jag har pluggat länge nu, först entreprenörskap och företagsekonomi och de senaste tre åren på Designhögskolan i Umeå. Jag tar snart min examen inom Industridesign och som ex-jobb har jag tagit fram ett koncept kring urban odling. Ett startkit närmare bestämt för att förenkla steget från icke-odlande till odlare på ett så energieffektivt och smidigt sätt som möjligt, därför blev det en hydroponisk produkt av återvunna material för vem som helst att driva upp sina plantor i året om.

Hur kom det sig att du började plugga design?

Jag hade många i släkten att inspireras och lära mig av, inte minst min kreativa mamma. Som barn satt jag ofta och tecknade av saker, det var mest troligt ett sätt för mig att varva ned eftersom det alltid var full fart annars. Från idé var handling sällan långt borta och jag vände ofta upp och ned på mitt rum för att göra om och förbättra miljön runt mig så den skulle bli både trivsam och praktisk. Jag frågade mamma vad man kunde jobba som om man gillade att rita och hennes svar var designer. Sedan har vägen dit inte varit spikrak utan jag har hunnit med både det ena och det femte men det har snarare gett mig en trygg grund att stå på och en bättre förståelse för hur tydligt vi människor upplever saker på olika sätt.

hostedbynature

Var hämtar du inspiration?

Naturen, människor runt mig, miljöer där tiden stått stilla och framförallt de problem jag stöter på i vardagen.

Vad kommer vi att få läsa om på din blogg?

På min blogg kommer fokus ligga på vårt familjeliv och den livsstil vi valt. Staden ger en viss sorts trygghet i form av möjligheter på ett ekonomiskt och tillgängligt plan och naturen en annan. Jag kommer dela med mig av vår väg mot ett lugnare liv (mentalt, för lugnt är det sällan) där vi hämtar energi ute i trädgården, skogen och naturen i allmänhet. Hur vi stegvis försöker självhushålla med de resurser vi kan skrapa fram för att nå ett mer hållbart liv, även när vi renoverar. Så summerat typ mulleskolan för vuxna, hur vi lär oss av våra misstag och tar vad vi har skulle jag gissa. Sedan ska jag medge att eftersom vi håller på att skapa oss ett hem så kommer inredning och en och annan kyckling kanske också få ge sig tillkänna.

 

hostedbynature3

När väcktes ditt intresse för naturen?

Det finns nog i oss alla från första början, tänker jag, vi är ju på något vis ett med den och ingenting utan. Under min uppväxt var det alltid självklart att vara utomhus, jag kan fortfarande minnas hur pappa tog för givet att vi barn skulle leka ute hela dagen och hur han i samma anda hoppas att mina barn ska få samma frihet som naturen ger kontra en ipad. Genom att leva nära ekosystemet tror jag att det dels blir lättare att få en förståelse för de krafter som finns i naturen men framförallt hur viktigt det är att inte rubba dem. Eller så var det sonika nässelsoppan och potatisodlingarna från barndomen som höll intresset vid liv.

Ni har precis flyttat från Umeå ut på landet. Hur kom det sig att ni tog det klivet?

Vi valde att flytta från Stockholm när äldsta dottern var ett år, mellanlanda i Umeå för att sedan bygga bo i en liten by utan varken butik eller skola. Vi har drömt om hus i närmare åtta år och alltid sneglat åt de äldre gårdarna med alldeles för mycket att göra eller de på tok för dyra för att kunna leva ett lugnt liv eller ha annat på tallriken än havregrynsgröt resten av livet. Nu blev det en kompromiss med ett äldre hus där mycket redan är gjort intill ett naturskyddsområde men en bit från stan.

hostedbynature2

Vad har ni för planer med trädgård och hus?

Vi bor på en gård från sekelskiftet som vi renoverar varsamt, där byggnadsvård är grundstenen. Tanken är att göra långsiktiga förändringar i form av materialval, både för husets och inomhusmiljöns skull. Genom att inte följa trender och välja sunda material som exempelvis linoljefärg och undvika plaster. Att verkligen känna av hur vårt hem ska kunna anpassas efter de behov vi har idag och kommer ha minst tio år framåt i tiden. Sedan är det dags att kicka igång vår köksträdgård och vägen mot självhushållning, bygga klart hönshuset, preppa för en äppellund och sedan mot hösten skörda det vi odlat men även plocka bär som saftas, syltas och läggs in. Lagra maten i vår jordkällare och sedan bara sitta och njuta av bunkern med yllesockor på, kurandes framför brasan hela midvintern. Nä just det för då ska vi ju svida om till snickarbyxorna igen och köra kapprustning i sovrummen. Det är sant som de säger om att vara husägare men mest på gott!

Ni har en 3-åring och en 5-åring. Hur är livet som barnfamilj på landet jämfört med stan?

Friare, lite flängigare men mycket enklare för alla i slutändan och vi har kycklingar på ingång. Egna ägg, bara det hade varit omöjligt så som vi bott tidigare. Jag skulle också säga att det är mindre inrutat och vi gör mer saker tillsammans även om inhandling kräver bättre planering. Det är så lätt att bara öppna dörren och gå ut på gården, sedan har vi plötsligt hunnit med en spontantur till havet och hälsat på hos några grannar utan att det varit tanken från början.

Vad är hållbarhet för dig?

Köp ingenting, släng ingenting och jonglera med det som finns, typ så. Nä men hållbarhet ligger nog mycket i insikten om att ingenting är hållbart i vårt välfärdssamhälle och att försöka förhålla sig till det i den mån det går, göra så gott vi kan helt enkelt. Bytlåna mellan varandra, köpa i andrahand och innan vi lyxar till det alltid ställa sig frågan, behöver jag verkligen det här?

Till sist, vad händer 2016?

Hjälp, jag får storhetsvansinne av bara tanken på allt jag och vi vill åstadkomma 2016 och framåt. Jag har många planer som ligger och puttrar men nej, just nu så ska jag bara landa. Lunka på hemma och tanka energi från barnen, eventuellt låta själen hinna ikapp efter några riktigt intensiva år och njuta, det ska jag göra med besked!

Kolla in Hosted by natures blogg här

Text: Helena Johnzon Dahl
Foto: Hosted by nature

More from The waves we make

Totalt globalt, ny tv-serie om hållbar utveckling.

Ikväll startade “Totalt globalt” på Barnkanalen. En en serie om hållbar utveckling....
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *