Sommar, sol och bläckfisk

the waves we make

Sommaren är i full gång. Jag vet inte hur ni har det men det är regnigt vart jag än åker i Sverige. Stockholm, Karlstad, Göteborg. Lika regnigt överallt. Inte så konstigt att jag börjar drömma om Medelhavet.

Tänk dig en lugn kustby med fiskebåtar och uteserveringar. Italien, Frankrike, Grekland. Ett glas vitt och perfekt värme i skuggan. En bris drar med sig en doft av pinje och hav. Det enda som hörs är vågorna som slår in och en trött fiskmås som flyger förbi. En servitör kommer fram med en meny och plötsligt ser man en text som antingen lockar eller väcker avsky. Bläckfisk.

bläckfisk the waves we make
Bläckfiskar är fantastiska djur. De kan tippa rätt VM-resultat i fotboll, de har näbb (!) och de kan öppna locket på burkar. Och om man masserar bläckfisken i 45 minuter så blir den godare än om man masserar den 30 minuter enligt sushimästaren Jiro Ono.

Vad dricker man bäst till bläckfisk? Ja, det beror ju såklart på hur den är tillagad och vad som finns mer på tallriken. Men det är inte nödvändigtvis den klassiska vitt vin till blötdjur-dealen som funkar bäst. Även om det naturligtvis inte är fel heller. Vad sägs om ett glas rött från Sardinien till en bläckfisksbruschetta? Eller en svalkande tysk Hefeweisen till en bläckfiskssallad?

vin the waves we make

Under sommaren släpps tre ekologiska viner med bläckfiskstema på Systembolaget. Rekodricka frågade Lisa Lind, PR-ansvarig på Oenoforos, som ligger bakom Crudo-serien hur man bäst parar ihop bläckfisk med dryck.

Vilka drycker passar bäst till bläckfisk?

Ett knep är att fundera vad maten har för smak. Bläckfisken är fet och har en avrundad smak som behöver ett dryck med frisk syra som komplement. Bland Crudovinerna är faktiskt Crudo Rosato den bästa matchningen.

Varför har ni bläckfisk på etiketterna?

Druvorna till Crudo Catarratto Zibibbo växer på Siciliens och på denna medelhavsö frossar de i bläckfisk i alla former. Bläckfisken är god både rå och tillagad. Någonstans här på vägen bestämde sig vinmakaren och teamet för namnet Crudo, som betyder rå på italienska, och att låta en bläckfisk slingra sig runt flaskan.

Hur ser ni på ekovinernas framtid? Är det en fluga?

Haha, det beror på hur man ser det. Rent metaforiskt skulle man kunna säga: Flugor kommer och går. Men, de försvinner ju faktiskt aldrig. Det kryllar av dem och kommer att fortsätta göra det får vi hoppas för ekosystemets skull. Svar på frågan är alltså, yes, ekoviner är här för att stanna.

Vi har märkt en tydlig attitydförändring vad avser ekologiska viner. Tidigare upplevde vi att konsumenterna tycket det var bra om vinet förutom att vara bra också var ekologiskt. Idag frågar många konsumenter efter ekologiskt vin och vill ha det bästa/mest prisvärda. Liksom för många andra snabbrörliga produkter ser vi en tydligt ökande efterfrågan på ekologiska viner.

vin bläckfisk the waves we make

Ja, det är ju rätt okej med vin och bläckfisk men all bläckfisk är inte okej. Kolla in den här listan innan du drar igång en stor bläckfisksfest.

Trevlig sommar!

 

Written By
More from Rekodricka

Det stora fläderslaget

Ett melodischlagertest. Fyra helt olika drycker med en enda gemensam nämnare: fläder....
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *