5 närproducerade nyheter hos Svenskt Tenn

I samband med höstens utställning ”Närodlad Design” presenterar Svenskt Tenn fem nya produkter som tillverkas i verkstäder runt om i Sverige.

Nyheterna är en blandning av klassisk och samtida formgivning: en boksnurra framtagen av Folkform, en vas formgiven av Tim Karlsson, ett tårtfat av Benjamin Curtis, en matta av Jakob Solgren och Stol 2238 av Josef Frank – en nylansering från Svenskt Tenns arkiv.

– Med den här lanseringen vill vi visa bredden i Svenskt Tenns sortiment, säger Thommy Bindefeld, marknadschef på Svenskt Tenn.

chair lyran the waves we make
Rottingen i ryggbrickan är pricken över i:et i Josef Franks stol ”2238”, som formgavs 1957 och nu tas i produktion igen. Josef Franks rottingmöbler tillverkas nu som då av Larsson Korgmakare i Stockholm. Som ett smycke pryder rottinglyran den lätta stolen ”2238” i mahogny, som troligen är den sista som Josef Frank ritade.

 

svenskt_tenn_cake_stand_3 the waves we make
Tårtfatet ”Tratt” är handgjutet i en grafitform på Reijmyre Glasbruk. Benjamin Curtis utgick från begreppet ”exotisk” när han gjorde sin nytolkning av det klassiska tårtfatet. Benjamin kommer från England och upplevde inte minst den svenska naturen som exotisk när han flyttade hit. Han utgick från en kantarell och valde att se den som en främmande objekt snarare än som en svamp.
svenskt_tenn_revolving-bookcase_1 the waves we make
Revolving Bookcase är en arketypisk möbel i nytolkning inspirerad av arkitektur och äldre tiders boksnurror. Den tillverkades först i samband med en utställning på Rönnells Antikvariat, som handlade om vikten av fysiska böcker i vår digitala tid. Men objektet talar lika mycket om hur viktigt det är att bibehålla hantverkskunskap i masstillverkningens era. Nu produceras boksnurran för Svenskt Tenn.

 

svenskt-tenn-vasekontur the waves we make
Det tvådimensionella möter det tredimensionella i Tim Karlssons vas ”Kontur”, som är en hyllning till Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson. Innan hon startade Svenskt Tenn arbetade Estrid Ericson som teckningslärarinna, vilket gestaltas i vasen. Den genomgående linje som skapar en kontur blir som en bild av en vas i vasen. Flaskformen är munblåst i en handsvarvad träform på Reijmyre Glasbruk.

 

svenskt_tenn_carpet_tragardsmatta the waves we make
”En trädgård sedd ovanifrån”. Så beskriver formgivaren och konstnären Jakob Solgren motivet på den tuftade matta som han formgivit i samarbete med Svenskt Tenn. Mattan, som utmärker sig med en skev geometri och ett avlångt hål i mitten, krävde en hel del nytänkande för den anrika mattillverkaren Kasthall i Kinna.

Utställningen ”Närodlad Design”  pågår den 16 september till och med 6 november och tar besökaren med bakom kulisserna hos de verkstäder som tillverkar de nya produkterna. Läs mer om utställningen här. 

Text: Helena Johnzon Dahl
Foto: Pressbilder, Svenskt tenn

More from The waves we make

Bag all

Jennifer Jansch är den inspirerande stylisten som tog det stora steget att...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *